Uuring: Eesti ettevõtted ei ole väljastpoolt tuleva omakapitali kaasamiseks valmis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EAS.
EAS. Foto: Peeter Langovits

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) värske kapitali kättesaadavuse uuringu tulemustest selgub, et Eesti ettevõtted pole valmis omakapitali kaasamiseks ettevõttest väljastpoolt.

«Uuringust selgub, et ettevõtted omavad kasvamiseks ja omakapitaliinvesteeringute kaasamiseks suurt potentsiaali, kuid ettevõtete valmisolek kaasata kapitali väljastpoolt ettevõtet on madal, kuna kontrolli ettevõtte üle ei soovita kaotada ega osalust jagada,» kommenteeris EASi juhatuse esimees Taavi Laur. «Uuel rahastusperioodil peame oluliseks tõsta just ettevõtjate teadlikkust ja ambitsiooni, et suunata neid kasvule, millest omakorda võidab riigi majandus tervikuna.»

Uuringust nähtub, et Eesti omakapitaliinvesteeringute turul on pakkumine puudulik kõigis investeerimisvahemikes ja arengufaasides, iseäranis on probleemiks sisulise konkurentsi puudumine.

Uuringu läbiviijad soovitavad riigil kaaluda täiendavate stiimulite pakkumist, et soodustada kapitali pakkujate huvi fondifondis osalemiseks, nt tootluse võimendust ja ebaõnnestumise kaitsemehhanisme. Samuti peavad uuringu koostajad oluliseks suurendada pensionifondide rolli Eesti omakapitaliinvesteeringute turul, et kaasata täiendavat kapitali ning välisinvestoreid.

Uuring kaardistab ja analüüsib omakapitaliinvesteeringute kaasamise võimalusi, omakapitaliinvesteeringute piiratud ligipääsu mõju ettevõtete kasvamisele ja arendamisele, ettevõtjate teadlikkust omakapitaliinvesteeringute teemavaldkondades ning omakapitaliinvesteeringute pakkumise ja kaasamisega seotud probleeme.

Uuringu tellis EAS Euroopa Sotsiaalfondi vahenditest ja viis läbi Ernst & Young Baltic AS.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles