Vitsur: miskit on mäda Eesti konkurentsivõimega

Heido Vitsur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heido Vitsur.
Heido Vitsur. Foto: Peeter Langovits.

Eesti oli maineka ärikooli IMD maailma 57 enamarenenud riigi konkurentsivõime edetabelis möödunud aasta suurim kukkuja - langesime pingereas tervelt 12 kohta.


Just see, et viimane konkurentsivõime edetabel on vaba kuivanud lehtedest, teeb ta eriti kõnekaks, kirjutab Arengufondi majandusekspert Heido Vitsur Äripäeva arvamusartiklis.

2008. aasta kohta võime üsna kindlalt väita, et Eesti jõudis siis väga kõrgele kohale mitte oma konkurentsivõime, vaid suure hulga odava välisraha mõnusa ärakulutamise tõttu. Kuigi see peaks praeguseks olema selge, püüame ikkagi end petta sellega, et Eesti konkurentsivõime vähenemises pole midagi erakordset, et majanduskriisis kannavad kaotusi ju kõik.

IMD tabelis kajastatud negatiivsed arengud on vägagi kõnekad. Eesti ei peaks praegu niivõrd muretsema eelarve puudujäägi ega ka SKT negatiivse kasvu pärast - peaaegu kõigil on läinud halvemini.

Kõnekad on hoopis fundamentaalsemad asjad, mis peegeldavad tulevasi arengu- ja tuluteenimise võimalusi. Kui aasta tagasi arvasid meie ettevõtjad, et valitsus reageerib muudatustele adekvaatselt, siis nüüd on hinne valitsuse reageerimisele alanenud 4,82-lt 2,86-le, krediidi ja riskikapitali kättesaadavuse hinne alanenud vastavalt 6,72-lt 3,24-le ja 5,48-lt 3,28-le.

Meil pole jäänud palju aega tulevikusignaalidele reageerimiseks. Aastavahetus võib tuua uue majanduskasvu. Võitjaiks saavad need, kes suudavad õigel ajal õigele rongile istuda. Selleks peaks meil juba sügisel olema tagataskus strateegiliste sammude tervikpakett.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles