Arstide otsused rohutootjate raha raputada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid. Illustratiivne foto.
Ravimid. Illustratiivne foto. Foto: Panther Media/Scanpix

Ameerika arstid, keda ravimifirmad rahaliselt toetavad ja muul moel kostitavad, on kaks korda varmamad patsientidele viimaste toodangut välja kirjutama, näitab värske uuring.

334 000 tohtrist koosneva valimi vaatlemisel selgus, et tüüpilise arsti puhul oli tosina juhtiva ravimitootja toodangu väljakirjutamise tõenäosus 13 protsenti. Nende 193 000 seas, kes antud ettevõtetelt eineid või honorare said (kõnelemise, konsultatsioonide vms eest) hüppas tõenäosus aga ligi 30 protsendi peale.

Avastus, mis põhineb 12 ravimifirma poolt avalikustatud andmetel – milleks neid sundis vastav seadusemuudatus – õhutab taas üles debati selle üle, kuidas piirata ravimite agressiivset turundamist, mis võib põhjendamatult tõsta ravikulusid ning kahjustada patsiente.

Oma äsjaavaldatud raportis kirjutavad Joseph Engelberg ja Christopher Parsons California ülikoolist San Diegos ning Nathan Tefft Washingtoni ülikoolist, et «meie uuringute valguses tuleks meedikute nõu kuulates arvestada ka väliste mõjudega».

Samal ajal on ravimitööstus sattunud taas suure luubi alla kogu maailmas. Hiinas uuritakse GlaxoSmithKline’i, AstraZeneca ja Sanofi korruptsioonijuhtumeid, USAs maksis Pfizer juulikuus vaidluste vaigistamiseks 491 miljonit dollarit trahvi.

Ülalmainitud uurimuse autorid analüüsisid veebilehe ProPublica poolt kogutud andmeid arstidele tehtud maksete kohta aastatel 2009-2011 ning võrdlesid neid riikliku Medicare’i programmi kaudu samade arstide teenistusega ravimite väljakirjutamiselt.

Käesoleval ajal kulutavad ravimifirmad miljardeid dollareid aastas turundusele ja arstidega «asjade ajamisele», mis tähendab muuhulgas arstide kutsumist lõunasöökidele, mille vältel neile tutvustatakse oma ravimeid; arstide palkamist pidama kõnesid erinevate haiguste teemadel teistele retseptikirjutajatele; ja meditsiiniliste uuringute rahastamist.

Mõned eriarstid – keda nimetatakse «võtmelisteks arvamusliidriteks» – saavad ravimitööstuselt sadu tuhandeid dollareid aastas, keskmine summa on uuringu järgi siiski vaid 1700 dollarit tohtri kohta.

Kuid isegi «keskmine» summa kasvatas antud 12 firma 239 ravimi retseptide väljakirjutamist 7-9 võrra – kinnitades varasemate uuringute väiteid, et isegi tagasihoidlik finantstoetus võib mõjutada arstide otsuseid.

Daniel Carlat USA järelevalvegrupist Pew Prescription Project ütles: «[Nende] andmete valguses hakkab selguma seos ravimitootjate poolt makstud raha ja arstide poolt kirjutatud retseptide vahel. Mõju arstide praktikale võib olla märkimisväärne.»

Kokkuvõtteid tehes täheldasid akadeemikud, et meesarstid olid ravimifirmade poolt kergemini mõjutatavad kui nende naissoost kolleegid.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles