Laenukahjum kasvab jõudsalt

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
RAHA; PANK; TALLINN, EESTI, 11FEB09
Majandus; majandussurutis; paberraha; Eesti pank; Eesti kroon; 100 krooni; Eesti sent; perekonna eelarve; hoius; kokkuhoid; vaesus; võlg.
th/Foto TOOMAS HUIK/POSTIMEES
RAHA; PANK; TALLINN, EESTI, 11FEB09 Majandus; majandussurutis; paberraha; Eesti pank; Eesti kroon; 100 krooni; Eesti sent; perekonna eelarve; hoius; kokkuhoid; vaesus; võlg. th/Foto TOOMAS HUIK/POSTIMEES Foto: Toomas Huik

Keskpanga hinnangul kasvab Eesti kommertspankade laenukahjum tänavu 7–8 miljardi kroonini ehk nelja protsendini portfellist.


Kommertspankade laenuportfell on praegu ligi 240 miljardit krooni. Eesti Panga analüütikute hinnangul tõmbub see aga aasta lõpuks mitme miljardi krooni võrra koomale.
Keskpanga statistika järgi said Eestis tegutsevad pangad ainuüksi maikuus 315 miljonit krooni kahjumit. Kokku on pangad aasta viie kuuga toonud omanikele 821 miljonit krooni kahjumit. Maikuu kahjunäitaja oli ka aasta kõige järsem.

Kommertspankade kogukahjum ei ulatu aasta lõpuks siiski 7–8 miljardi kroonini, sest muudelt teenustel saavad nad kasumit. Aga suuremaks kui 800 miljonit kujuneb kahjum küll. Eesti Panga kinnitusel pole muretsemiseks siiski põhjust, meie pankade rahastatus on jätkuvalt piisav kõigi kohustuste täitmiseks.


Eesti Panga kevadprognoosi põhistsenaariumi põhjal suureneb üle 60 päeva viivist kandvate laenude osakaal laenuportfellis aasta lõpus üheksa protsendini ja laenukahjumid ligi nelja protsendini pangalaenude kogumahust.

Pankade poolt eraisikutele ja ettevõtetele väljastatud laenu- ja liisinguportfelli maht vähenes maikuus aprilliga võrreldes 518 miljoni krooni ehk 0,2 protsendi võrra. Mulluse maikuuga võrreldes on portfell vähenenud 0,7 protsendi võrra.

Käesoleva aasta varasemate kuudega võrreldes oli kahanemise tempo tunduvalt väiksem, sellele aitas kaasa üksikute uute suurte projektide finantseerimine eeskätt veevarustuse ja veonduse valdkonnas.

Töötleva tööstuse, äriteeninduse ja kaubanduse sektoris tegutsevate ettevõtete laenu- ja liisinguportfelli kahanemine jätkus seevastu endises tempos. Uusi eluasemelaene väljastati maikuu jooksul 560 miljoni krooni väärtuses, mis on võrreldav eelmiste kuude laenukäibega, kuid samas ligi 70 protsendi võrra väiksem kui eelmise aasta näitaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles