Maakleri nõuanded üürikorterit otsivale tudengile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Arco Real Estate'i analüütik Anne Oja jagab nõuandeid, mida tudengid peaksid korteri otsinguil meeles pidama.

Odavuse miinused

Odava korteriga kaasnevad tavaliselt prussakad, lärmakad naabrid, ebameeldivad lõhnad koridoris, kole ümbrus, fassaad või koridor, vanadest torudest ja elektrijuhtmetest tekkivad avariid, vana ja kulunud mööbel, võimalus, et kodutehnika ütleb ootamatult üles jms. Sageli tuleb korteriomaniku ja naabritega lahkhelisid klaarida vene keeles.

Piirangud

Ekslik on arvata, et üürikorteris võib teha kõike, mis pähe tuleb. Kui korterit hakkab kasutama mitu noort, kirjutatakse omaniku soovil nende kõikide nimed ja kontaktandmed üürilepingusse. Võimalus on lisada ka klausel, et kõik isikud allkirjastavad lepingu ning vastutavad solidaarselt. Noorte puhul pannakse lepingusse vahel ka inimeste arvu piirang ehk mitu elanikku üürikorterit korraga kasutada võib.

Omanikul on õigus nõuda üürnikelt öörahu ajast kinnipidamist ja suuremate koosviibimiste kooskõlastamist. Probleemide ärahoidmiseks sõlmitakse esimene üürileping lühemaks ajaks, mitte kogu õppeaastaks ega pikemaks. Sellisel juhul vabaneb omanik tülikast noorest suhteliselt kiiresti – leping lõpeb lihtsalt ära ja üürnikul tuleb välja kolida. Kui üürnik pidevalt rikub korda, võib omanik üürilepingu ka katkestada.

Tagatised

Tagatisraha võib üürnikult nõuda maksimaalselt kolme kuu üürisumma ulatuses. Tavaliselt küsitakse ikka vaid ühe kuu üür, sest Eesti inimene ei ole nii jõukas, et korraga nii suurt summat välja käia. Lepingutingimuste eiramise eest võib omanik nõuda leppetrahvi, kuid omal käel tegutseva üürilevõtja enda mure on kontrollida, kas need trahvid on ka seaduslikud.

Miks kasutada maakleri abi?

Maakler tunneb piirkonda ja tegutseb kiiresti. Tudengid võiks paluda maaklerit end esindada ning nõustada üüritavate korterite kvaliteedi asjus. Samas aitab maakler korteriomanikel välja peilida korrektsed uued elanikud.

Kui üürida soovija suudab maaklerteenuse eest tasuda ja lisatagatised maksta, maksab ta tõenäoliselt tulevikus korralikult ka üüri. Märge «otse omanikult» üürikuulutuses kipub ligi meelitama neid, kellel tekivad makseraskused.

Allikas: ANNE OJA, ARCO REAL ESTATE

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles