Soomes nullsissetulekuga leibkondade arv kahekordistunud

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome lipp
Soome lipp Foto: SCANPIX

Soomes on vähem kui kümne aastaga kahekordistunud leibkondade arv, kes elavad täielikult vaid sotsiaalabist. Kuigi enamik neist on üksi elavad inimesed, on üha rohkem nende seas ka perekondi koos lastega.

Soomes on rohkem kui 20 000 majapidamist, kellel puudub maksustatav tulu, teatas Soome Sotsiaalkindlustuse Institutsioon. Nad katavad kõik kulud sotsiaalabiga, vahendab Yle.

Nullsissetulekuga leibkondade arv on kümne aasta jooksul kasvanud rohkem kui kaks korda. 2003. aastal oli Soomes selliseid leibkondi 8000, tänavu on neid juba 20 757.

Soome teadlase Pertti Honnaneni sõnul on selle põhiliseks põhjuseks seaduse muudatus, mis jõustus aastal 2006. See sätestas, et töötu toetusi ei pea maksma indiviididele, kes eiravad tööturu autoriteetide korraldusi – näiteks keelduvad osalemast koolitustel. Töötutoetust ei anta ka noortele, keda pole koolitatud mõne ameti jaoks, ja kes ei ole ka koolitustest huvitatud.

Kuigi need leibkonnad saavad toetusi, elavad nad siiski alla vaesuspiiri, ütles Honkanen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles