Euroopa Liit külmutas maksed Ungarile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari parlamendihoone.
Ungari parlamendihoone. Foto: SCANPIX

Brüssel peatas eeskirjade eiramisele viidates suure osa Ungari arenguabi maksetest.

«Euroopa Komisjon kinnitab, et on ajutiselt peatanud teatud tõukefondide maksed Ungarile... kuna auditite käigus on ilmnenud tõsised puudujäägid kaheksa rakenduskava halduses ja kontrollis,» ütles komisjoni pressiesindaja Jonathan Todd.

Todd lisas, et külmutamisele kuuluvate summade täpne suurus selgub komisjoni ja Ungari võimude läbirääkimiste käigus.

Pressiesindaja andis mõista, et ilmselt leiab nimetatud kohtumine aset käesoleva kuu jooksul.

Ungari vajab meeleheitlikult ELi raha, et finantseerida kriitilise tähtsusega projekte. Suhted Brüsseli ja Ungari peaministri Viktor Orbani valitsuse vahel lähevad aga üha pingelisemaks.

Orbani kantseleiülema Janos Lazari sõnutsi riskib Ungari tänavu ligi 2 miljardist ELi eurost ilmajäämisega.

«Hetkel ei rahasta EL 13 riikliku arenguameti poolt hallatud 15 programmist... kuna nende 13 programmiga on probleeme,» ütles Lazar Reutersi andmetel reporteritele.

Todd ütles aga, et Ungarit ähvardav trahv on vaid murdosa Lazari poolt mainitud 2 miljardist eurost.

Ungari sotsialistliku opositsiooni liider Attila Mesterhazy ütles Financial Timesile, et fondide külmutamine on märk Orbani valitsuse «ebakompetentsusest».

«Me oleme korduvalt rõhutanud, et ELi projektidest ei ole mingit märgatavat kasu,» ütles Mesterhazy.

Opositsioonijuht juhtis ühtlasi tähelepanu sellele, et väga suure osa ELi poolt rahastatud hangetest võidab Ungari võimueliidiga lähedaselt seotud ehitusettevõte Kozgep.

Lisaks Ungarile on EL pidanud rakendama analoogilisi meetmeid ka teistes liikmesriikides, kõige värskemad näited on Rumeenia ja Tšehhi Vabariik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles