Ekspert: Leedu peaks saavutama Venemaalt gaasihinna langetamise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu lipp
Leedu lipp Foto: SCANPIX

Arvestades soodsaid arenguid maailma gaasiturul, peaks Leedu saavutama Venemaalt madalama gaasihinna, ütles energeetikaekspert ja Leedu töösturite konföderatsiooni peadirektori asetäitja Vidmantas Jankauskas ajalehele Lietuvos Žinios.

Euroopa suudab juba 25 protsenti vajaminevast gaasist sisse tuua laevadega. Venemaa osakaal on mitu protsenti vähenenud ja Norra on tõusnud suurimaks Euroopa gaasiga varustajaks. See kõik suurendab konkurentsi peamiste gaasitarnijate – Venemaa, Norra, Alžeeria ja Hollandi firmade vahel, selgitas ta.

Gazprom on valmis gaasihinda langetama, kuid soovib Leeduga sõlmida pikaajalist tarnelepingut. Jankauskas ütles, et Poola saavutas eelmisel aastal samasugustel tingimustel gaasihinna langetamise 10-15 protsenti.

Kerge on öelda, et Leedu ei vaja pikaajalalist lepingut, kuid edaspidi võib see osutuda kasulikuks mõlemale osapoolele, ütles ekspert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles