Vare: mobiilimasti aluse maa müügist on huvitatud vähesed

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefon ja mobiilimast.
Nutitelefon ja mobiilimast. Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Ettevõtja ja endise arengufondi esimehe Raivo Vare firma Live Nature OÜ portfelli tootlus vaikselt langeb, sel aastal on ettevõte soetanud vaid kolm mobiilimastiga kinnistut. 

Ettevõtte juhatuse liige Reio Vare ütles Postimehele, et ühe kinnistu osas käivad ettevõttel veel läbirääkimised, plaanis on võimalikult palju kinnistuid soetada. «Aga müügist huvitatud inimesi väga palju ei ole.»

Ettevõte lubab mastialuse maa eest tasuda kinnistu omanikule 12-kordselt selle summa, mida mobiilioperaator omanikule aastas tasub. Vare sõnul on keeruline öelda, palju keskmiselt mastialuse maa eest ettevõte maksab. «Summad, mida operaatorid maksavad mingi maatüki kasutamise eest, on väga erinevad. Oleneb see kõik ajast, millal leping operaatoriga sõlmitud on; asukohast ning ka mastialuste maade omanike kauplemisoskusest.»

Ta märkis, et sel aastal on ettevõte soetanud üle 10-kordse hinnaerinevusega objekte. «Kui väga kirvemeetodil siiski üldistada ja mingil moel erilised objektid valimist välja jätta, siis keskmiselt on aastased tasud vahemikus 1500 - 2500 eurot ja meie oleme maksnud umbes 20 000 - 30 000 eurot objekti kohta.»

Ta rõhutas, et selle põhjal aga ei saa teha üldistusi kogu ettevõtte portfelli kohta, kuna mastialuste kinnistute omanikel üle Eesti on nii oluliselt suurema kui ka oluliselt väiksema tulu ja seega ka väärtusega mastialuseid maid.
Live Nature OÜ olemasolevate mastialuste maade portfelli tootlus on praegu 9,3 protsenti. «Kuna ostetavate mastialuste maade eest maksame 12-korda aastatasu ja tehingukulud, siis uued objektid viivad portfelli tootlust vaikselt allapoole. Aga eks ümbritsev intressikeskkond on selles protsessis oluline mõjur,» lisas ta.

Alates 2005. aastast tegutsev Live Nature ostab juba mitu aastat kokku hoonestusõigusega koormatud kinnistuid, tehnorajatiste aluseid maid ning maatükke, millel asuvad mobiilimastid. Kokku on firmal üle 40 mobiilimastiga maatükki.

Mullu kasvas firma kasum 1,7 korda 39 535 euroni, müügitulu oli 193 765 eurot. Bilansimaht 2,6 miljonit eurot. Mullu soetas ettevõte 13 uut kinnisvaraobjekti ja ühe uue tütarettevõte, selgub majandusaasta aruandest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles