Saksamaa taotleb «mitteluuramise pakti» USAga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa kantsler Angela Merkel.
Saksamaa kantsler Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Saksamaa ja USA üritavad jõuda kokkuleppele, et teineteise taga ei luurata. Pakt sisaldaks ühtlasi tööstusspionaaži keeldu.

«Spionaaživastase» leppe plaanid avalikustas kantsler Angela Merkeli kantseleiülem Ronald Pofalla, kohtudes ajakirjanikega pärast pikka ja põhjalikku tunnistuste andmist parlamendi luurekomisjoni ees.

Pofalla teatas suletud uste taga oodanud reporteritele, et esimesed sammud sellise lepingu suunas on USA NSA ja sakslaste föderaalse luureteenistuse BND poolt juba astutud.

Ametlikud läbirääkimised luureorganisatsioonide vahel algavad Pofalla sõnutsi juba septembris.

Ühtlasi andis ta teada, et nii USA kui Suurbritannia luureteenistused on kirjalikult eitanud Saksa andmekaitseseaduste rikkumist.

Pofalla, keda on valimiskampaania käigus samuti süüdistatud USA ja Saksamaa luurekoostöö üksikasjade varjamises, veetis parlamendikomisjoni intensiivse ristküsitluse all viis ja pool tundi.

USA tegevus interneti ja telekommunikatsiooni jälgimisel on läinud Saksa üldvalimistel suure kella külge. Opositsiooniparteid süüdistavad Merkeli valitsust sakslastest internetikasutajate jätmises kaitsetusse olukorda.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles