Munavaling Prantsusmaal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munad teel autokastist Prantsuse linnakese Carhaix-Plouguer' tänavasillutisele.
Munad teel autokastist Prantsuse linnakese Carhaix-Plouguer' tänavasillutisele. Foto: AFP / Scanpix

Prantsuse põllumehed, kes on veetnud lõppeva nädala ELi madalate hindade ja tõusvate tootmiskulude vastu protestides ja mune purustades, tõotavad veelgi «radikaalsemaid» meetmeid.

Ligikaudu 40 farmi esindajatest koosnev löökrühm on pommitanud munadega – 100 000 päevas – mitut Bretagne’i piirkonna linna, kuulutades sõnumit ärikeskkonna jätkusuutmatusest.

«See on kriis,» ütles kohalike põllumeeste liidu UGPVB munaosakonna preseident Yves-Marie Beaudet.

UGPVB ei toeta küll ülalmainitud aktsioone, kuid tunneb protestijatele kaasa. «Sektori sügavad probleemid vajavad lahendamist.»

Meeleavaldajad on nördinud läinud aastal kehtestatud eurodirektiivi peale, mis kohustab neid parandama kanade heaolu, avardades puure. Laiendustööd lähevad farmeritele maksma miljoneid eurosid.

UGPVB sõnutsi tabasid ranged standardid põllumehi ajal, mil ELi munevate kanade arv (350 miljonit) on 15-20 miljoni võrra liiga suur.

Seetõttu, kinnitab UGPVB, on hinnad langenud alla tootmiskulude.

Teisipäeva õhtul puistasid maskides farmerid veoautokastidest 100 000 kanamuna – ca 5 protsenti oma toodangust – väikese Bretagne’i linna Ploumagoar’ tänavaile. Bretagne annab 40 protsenti Prantsusmaa munatoodangust.

Järgmisel päeval tabas munavaling Carhaix’d. Seejärel oli Morlaix’ kord, mille maksuameti ette jäid samuti vedelema 100 000 katkist kanamuna.

Elanikud olid kärmed postitama kaebusi ebameeldiva haisu pärast.

Kanakasvatajad on pöördunud valitsuse poole palvega aidata koordineerida 5-protsendilist kärbet Prantsusmaa munatootmises. Ühtlasi soovitakse spetsiaalset munade purustamiseks ettenähtud ala.

Kohalik munafarmer Sebastien Saliou ütles reedel Financial Timesile, et müüb praegu 100 muna 4 euro ja 50 sendi eest. Tasuvuslävi oleks 7 eurot.

Ühtlasi ütles ta, et eurodirektiiv on sundinud teda kulutama ligikaudu 2 miljonit eurot parandamaks oma 100 000 kana elutingimusi.

«Nii hullu aega pole olnud vähemalt alates 1980ndatest,» kurtis kanakasvataja. «Võlad kuhjuvad, ma kaotan umbes 2500 eurot päevas. Nii see edasi kesta ei või.»

Saliou soovib, et valitsus sekkuks ja aitaks farmeritel liigset toodangut eksportida, otsides samal ajal pikaajalisi lahendusi.

Munaloopimine lõpeb tänase ehk pühapäevaga. Seejärel peavad protestijad nõu, mismoodi jätkata.

Reedese seisuga polnud protestijad kuulnud valitsuselt ei kippu ega kõppu. Põllumajandusministeeriumi kõneisik ütles Financial Timesile, et peagi on oodata pressiteadet.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles