Luurejuht: venelased nuhivad Saksa energiafirmade järele

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luuresatelliit.
Luuresatelliit. Foto: AP / Scanpix.

Vene luureteenistused nuhivad Saksa energiafirmade järele, et aidata oma kodumaa ettevõtetel saavutada ärilisi eeliseid, ütles pühapäeval Saksa vastuluure juht.


«Et pidada sammu oma valitsuse muutliku teabevajadusega, on Vene luureteenistused teinud viimasel aastatel rohkem jõupingutusi, et ebaseaduslikult koguda infot Saksa firmade kohta,» ütles Burkhard Even ajalehele Die Welt am Sonntag.

Põhiseaduse kaitse föderaalbüroo vastuluure juht ütles, et venelasi huvitab eeskätt alternatiiv- ja taastuvenergia, energiaefektiivsuse tõstmine, Euroopa energiahuvid ning tarnijate mitmekesistamise plaanid, samuti Saksamaa majanduslik olukord.

Saksa siseminister Wolfgang Schäuble ütles mais oma ministeeriumi 2008. aasta julgeolekuaruannet esitledes, et Hiina ja Venemaa on süvendanud Saksamaal luuretegevust ja küberrünnakuid.

Saksa kohus mõistis mullu Euroopa õhukaitse- ja kosmoseagentuuri (EADS) endise töötaja süüdi tsiviilkoptereid puudutava informatsiooni müümises Vene luurele.

Analüütikute sõnul vastutab Venemaal majandusspionaaži eest välisluuretalitus SVR, mille juht on endine peaminister Mihhail Fradkov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles