Hääl: erasõidukite omanikud kannatavad kõige rohkem

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alexela tankla Pirita jahisadamas
Alexela tankla Pirita jahisadamas Foto: Priit Simson

Alexela Oili omaniku Heiti Hääle sõnul mõjutab käibemaksu ja aktsiisi lisamine autokütuste liitri hinnale kokku vähemalt krooni võrra kogu Eesti majandust, aga eriti vähendab see eraisikute autosõite.


Hääl ütles, et jälgib iga päev arvutist oma ettevõtte kütusemüüke ja näeb, et need kogu aeg langevad. Eelmisel aastal langes läbimüük liitrites 2007. aastaga võrreldes umbes 8 protsenti ja tänavu tuleb veel vähemalt kümne protsendi suurune langus.

Autokütuste tarbimise peaminne vähenemine pole Hääle sõnul aset leidnud mitte diisklikütuse osas, millega sõidavad peamiselt veokid, vaid just bensiini müügis, mis tähendab, et kukub eratarbimine. «Kui varem käidi nädalavahetusel maal nii, et isa läks oma autoga siis, kui temal töö lõpped ja ema tuli lastega järele või vastupidi, siis nüüd sõidetakse koos, mis pole muidugi üldse paha.»

Kütus on üks väga selge indikaator, mis näitab, mis tarbimises üldse toimub ja sellega on praegu Hääle hinnangul pahasti. «Käibemaksu tõstmine ainult vähendab tarbimist ja lootus, et kahe protsendi lisamine toob eelarvesse kaks protsenti raha juurde, on puhas enesepettus,» tõdes ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles