Metsaärimehed seljatasid maksuameti

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksu- ja tolliameti peadirektor Enriko Aav on murelik. Kaotus kohtus tähendab, et riik peab praegusel kriisiajal leidma veel ligi pool miljardit krooni, et hüvitada metsaärimeestele aastaid tagasi tehtud ebaõiglus.
Maksu- ja tolliameti peadirektor Enriko Aav on murelik. Kaotus kohtus tähendab, et riik peab praegusel kriisiajal leidma veel ligi pool miljardit krooni, et hüvitada metsaärimeestele aastaid tagasi tehtud ebaõiglus. Foto: Mihkel Maripuu

Eilne riigikohtu lahend tähendab suure tõenäosusega seda, et maksuamet on kaotanud Sylvesteri omanikele enam kui pool miljardit krooni väärt vaidluse.



Metsamees Mati Polli puhastas kolmapäeva lõuna ajal kodus autot. Riigikohtu lahendi avalikustamiseni oli siis veel kolm tundi. Polnud teada, kas see annab õiguse riigile või ettevõtjaile. Metsafirma suurima aktsionäri Polli enda osa üle 400 miljoni kroonises vaidlusepotis on ligi 86 miljonit krooni.

«Väga kahetsusväärne olukord,» ütles Polli maksuvaidluse kohta. «Mina ei ole poliitiline inimene, kahetsusväärne olukord, et inimeste elude peal on neli aastat otsitud maksuseaduste õiguslikku selgitust. Küllap keegi sai selle eest tulemuspalka.»

Polli märkis, et Sylvesteri endised omanikud on investeerinud miljard krooni Eesti majandusse. «Kodanikud otsustasid müügitulu investeerida, mitte ei hakanud rantjeedeks, paljud on pankrottigi läinud,» jätkas Polli.

Ei suutnud tõestada


Riigikohus leidis eile, et maksuametil polnud õigust üksikisiku tulumaksunõudeid kaheksale endisele Sylvesteri omanikule esitada. Riigikohus leidis, et maksuamet ei suutnud tõestada, et müüjad oleksid saanud üksikisikuna kasu sellest, kui nende äriühing aktsiate müügiga tulu teenis.

Kõrgeim kohus leidis ka seda, et maksuamet pole tõestanud Sylvesteri endiste omanike sihilikku tegevust maksudest kõrvalehiilimisel. 404 miljoni kroonist maksuvaidlust arutab kolm halduskohut omanike elukoha järgi Tartus, Tallinnas ja Pärnus. Tartu halduskohtus alguse saanud vaidluse sai eile metsameeste jaoks võiduka lõpu.

Mati Polli ja veel kaheksa Sylvesteri endise omaniku advokaat Marti Hääl ei soovinud enne kohtusaaga lõppu vaidlust sisuliselt kommenteerida. Siiski ta rõõmustas, et talupojaloogika ja õiglustunne on Eesti kohtusüsteemis endiselt au sees. «Riigi kurjus muserdab üldiselt ettevõtjate initsiatiivi,» jätkas Hääl, kes esindab kohtus Eesti ajaloo suurimat eraisikute maksuvaidlust. «Riik ja maksuamet võiksid siiski vabandada inimeste ees, kellelt nad oma seisukohtade hilisema muutmise ettekäändel alusetult on maksuraha nõudnud.»

Maksuameti juht Enriko Aav ja ameti peajurist Villy Lopman teatasid eile, et neil pole põhjust vabandamiseks, kuigi maksuamet jooksutas neli aastat 34 ettevõtjat alusetu maksunõudega.

«Amet teeb oma tööd,» ütles Aav vastuseks küsimusele, kas kavatseb tagasi astuda.
«Kas me peame vabandama selle eest, et oma tööd teeme,» küsis maksuameti juriidilise osakonna juhataja Villy Lopman. «Kohtulahend ei heida meile ette midagi sellist, mille pärast peaksime vabandama.»

Sylvesteri aktsiate müüjad tõstsid oma aktsiad vahetult enne tehingut oma firmade kontole, selleks andis neile turbekirja maksuameti endise juhi Aivar Sõerdi kiri, et nii võib maksuterminaatorite rünnakut kartmata teha.

Eile avaldatud riigikohtu lahendist selgus, et maksuamet muutis oma meelt. Riigikohtu lahend viitab sellele, et üks meelemuutuse ajendeid oli müügisumma suurus. Jääb mulje, et kui tehing oleks sooritatud kommiraha eest, siis poleks revisjone tehtud.

Maksuvaidlus on risk


Lopmani sõnul teevad nad lähipäevil otsuse, kas loobuvad teistes kohtutes arutusel olevate sarnaste maksuasjade jätkamisest. Seega oli ka veel eile õigus Mati Pollil, kes ütles, et ega siis Tartu võit veel seda tähenda, et ka tema maksuvaidlus on lõppenud.

Hääl märkis, et vaidluste sisu eri kohtutes oli identne. Ka Pärnu halduskohus on teatanud, et ootab ära riigikohtu lahendi. Sama teed läheb ilmselt ka Tallinna ringkonnakohus, kus ootab otsust üks osa mahukast vaidlusest. Hääl märkis, et sisuliselt peaks olema asi lõppenud, aga ametnikel on alati õigus kõikides kohtuastmetes jäärapäiselt lõpuni minna.

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles, et Sylvesteri maksuvaidluse sedavõrd pikaks venitamine oli viga, maksuameti juhtkonda välja vahetama minister ei kiirusta.

«Üksik kohtulahend ei pea määrama juhtkonna saatust, ammugi mitte vahetunud juhtkonna. Maksuvaidlused on õigusriigis alati risk,» ütles Ligi.

«Nimetatud juhul tehti pika vaidlemisega tõesti viga ja ei võetud kuulda näiteks justiitsministri ekspertiisi,» jätkas Ligi. «Kuid riigi ja maksuameti kohus on tagada võrdne kohtlemine ja aus konkurents ning tulemuse hindamisel on tarvis hinnata tervikpilti. Ka nõudest loobumise korral oleks olnud karmilt küsijaid.»

Maksuvaidlus
•    Eile said Riigikohtus võidu kaheksa endist Sylvesteri omanikku, kellele riik peab tagasi maksma 33 miljonit krooni ning lisaks 14 miljonit krooni intresse.
•    2005. aastal alustas maksuamet 37 endise Sylvesteri omaniku firmade revideerimist. 2007. aastal otsustati, et müüjad on saanud isiklikku tulu, kuigi tegelikult müüsid nad aktsiad oma firmade kaudu, et raha investeerida.
•    2008. aastal andsid Tallinna ja Tartu halduskohtud õiguse Sylvesteri omanikele.
•    Suuremad nõuded: Mati Polli 86, Peeter Mänd 82,7, Urmas Nimmerfeldt 79,5 ja Kaido Jõeleht 75,6 miljonit krooni. Kokku 34 inimesele 404 miljonit krooni.
•    Enamik maksunõude saanuid tasus raha enne kohtuteed riigikassasse, kus see on tänu 21,6-protsendisele intressile kogunud 181 miljonit krooni valuraha. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles