Elcoteqi müük säästis töökohad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elcoteqi 1600 töötajast ligi 1200 jätkab tööd Ericssonis. Osa ülejäänud inimestest hakkab täitma teiste firmade tellimusi ja osa saab ka koondamisteate.
Elcoteqi 1600 töötajast ligi 1200 jätkab tööd Ericssonis. Osa ülejäänud inimestest hakkab täitma teiste firmade tellimusi ja osa saab ka koondamisteate. Foto: Liis Treimann

Pikka aega Eesti ekspordi lipulaevaks olnud Elcoteq müüb lõviosa Tallinna tootmisest oma suurimale kliendile, telekomihiiule Ericsson.




Ericsson ostab ära Elcoteqi selle osa, mis praegu valmistabki talle seadmeid. Ericsson võtab üle nii 1200 töötaja töölepingud kui ka hoonete ja seadmete liisingulepingud.

Suurte ümberkorralduste keerises Elcoteq on oma tootmist Euroopas juba märgatavalt kokku tõmmanud, peale Tallinna üksuse müüki jääb ainsaks suureks tootmiskeskuseks Ungari tehas Pecsis.

Ettevõtte müügi- ja strateegiajuht Carsten Barth kinnitas eile, et tehase müük on parim lahendus, kuna vastasel juhul tulnuks tehase sisseseade kolida Ungarisse.

1600 Elcoteqi töötajast ligi 1200 jätkab Barthi sõnul tööd Ericssoni all. «Ülejäänud töötajatega jätkame meie teiste klientide teenindamist,» kinnitas Barth. «Oleme küll olukorras, kus ei saa kõigile 400 inimesele tööd pakkuda ja peame osa koondama, kuid see saab olema suhteliselt väike arv.»

«Hoone ja tootmisliinid jäävad samaks, töötajad jäävad tegema sama tööd,» selgitas Barth. «Ericsson oli siinsete oludega rahul ning jõudsime järeldusele, et tehase müük Ericssonile on parim nii töötajaile kui ka meie strateegiale.»

«See tähendab, et meil säilib side Ericssoniga,» jätkas ta. «Samas suudame ise klientidele pakkuda mida vaja, säilitades Eestis tootmise.»

Ericssoni tarnejuht Jan Wassenius ütles, et loodab uue tehase kiirelt kontserni lõimida ning alustada oma nime all tootmist juba 1. augustil. Selleks on siiski vaja veel heakskiitu Eesti konkurentsiametilt.

Tehingu koguhind on ligi 30 miljonit eurot. Lisaks Ungarile asuvad firma tootmisüksused veel Hiinas, Mehhikos, Venemaal, Indias ja Brasiilias.

Elcoteq valmistab Ericssonile teise ja kolmanda põlvkonna mobiilside tugijaamu koos ülekandeseadmetega. Ericssoni kinnitusel tähendab mobiilse andmeside üha suurem levik kasvavat nõudlust.Vastupidi üldlevinud arvamusele on Ericssoni peamine äri just mobiilsideoperaatoritele tugijaamade tootmine. Telefonide tootmisega tegeleb Ericssoni ja Sony ühisettevõte.

«Elcoteqi lahkumisest Eestist» kirjutas ka Kremli hääletoruks peetav vene portaal Regnum. Uudises vastas siiski algusest lõpuni tõele vaid üks lause, mille kohaselt töötab Elcoteqi kontsernis 19 000 inimest.

Elcoteq
•    Soome Elcoteq on neljal mandril ja 15 riigis tegutsev elektroonikakomponentide tootja, mis annab tööd ligi 19 000 inimesele.
•    Grupi eelmise aasta kogukäive oli 3,4 miljardit eurot ehk 54 miljardit krooni.
•    Elcoteq on noteeritud Helsingi börsil.
•    Kontsern on viimastel aastatel tootmist Euroopas jõuliselt kärpinud. 2007. aastal sulges ettevõte Soomes Lohjas asunud tehase, pärast enamiku Tallinna tehase müüki jääb kontserni ainsaks suuremaks Euroopa tootmisüksuseks tehas Ungaris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles