EAKL kutsub riigikogu töölepingu seaduse muudatusi mitte toetama

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teisipäeval korraldasidi ametiühingud  üleriigilise streigi.
Teisipäeval korraldasidi ametiühingud üleriigilise streigi. Foto: Peeter Langovits.

Eesti Ametiühingute Keskliit (EAKL) kutsub riigikogu liikmeid mitte toetama valitsuse algatatud töölepingu seaduse muudatusi, mis tühistavad varem kokku lepitud töötuskindlustushüvitiste suurendamise, vähendades samas töötajaile makstavaid koondamishüvitisi.


«Sellise käitumisega rikub valitsus otseselt 23. aprilli 2008 sõlmitud kolmepoolse kokkuleppega endale võetud kohustusi ning annab äärmiselt halba eeskuju erasektori tööandjatele, edastades sõnumi, et heas usus sõlmitud lepingut võib rikkuda,» seisab pöördumises.

Ülalnimetatud muudatustega muutub EAKLi hinnangul kardinaalselt kogu uue töölepingu seaduse olemus, mis algselt pidi tagama turvalise paindlikkuse töösuhetes. Valitsuse algatatud muudatus vähendab oluliselt töötajate turvalisust, pingestades üldist sotsiaalset olukorda. Samas ei leevenda see kuidagi majanduskriisi, rääkimata uute investeeringute toetamisest või töökohtade loomisest.

EAKL rõhutab veel kord, et õiglasest lähenemisest ning töötajate ja tööandjate võrdsest kohtlemisest saab rääkida vaid juhul, kui ühesuguseks tähtajaks lükatakse edasi nii töötuskindlustushüvitiste tõstmine kui ka koondamishüvitiste vähendamine.

Ühe kuu koondamishüvitise maksmiseks on mitmeid variante - jätta see tööandja kohustuseks, nii et üleminekuperioodil maksaks tööandja koondamise korral hüvitist kahe kuu keskmise palga ulatuses või jagada see tööandja ja töötukassa vahel või hoopis korraldada töötukassa kaudu.

«Ametiühingud tegid korduvalt ettepanekuid kolmepoolsete läbirääkimiste pidamiseks eesmärgiga leida kõiki osapooli rahuldav kompromiss antud küsimuses - paraku ei võetud neid ettepanekuid kuulda,» nentis EAKLi esimees Harri Taliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles