Suurbritannia saadab Gibraltarile sõjalaevad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Rein Veidemann

Briti valitsuse teatel seilavad tuleval nädalal Gibraltarile kuningliku mereväe alused, rõhutades poolsaare ümber tekkinud tüli teravust.

Suurbritannia kaitseministeeriumi ametnikud kinnitavad siiski, et tegemist on rutiinse ja pikemat aega plaanis olnud manöövriga, mille käigus paigutatakse positsioonidele neli sõja- ja kuus abilaeva.

Selle kuu lõpupoole peatub Gibraltari rannikul Lähis-Itta suunduv fregatt HMS Westminster. Hispaania ametnike kinnitusel on samm ametlikult registreeritud.

Laevade läkitamine langeb väga tundlikule hetkele, kuna just paar päeva tagasi nõudis Gibraltari valitsusjuht Fabian Picardo mereväe täiendavat toetust.

Tüli tekkis sellest, et Gibraltari valitsus võttis nõuks piirata Hispaania kalalaevade liiklust oma rannikuvetes, ehitades sinna betoonblokkidest kunstliku rifi.

Hispaania korraldas kättemaksuks ülipõhjalikud kontrollid Gibraltari piiri ületavatele sõidukitele, tekitades pikki tunde kestvad ootejärjekorrad.

Picardo ütles: «Gibraltaril on kuningliku mereväega kauaaegsed ja lähedased suhted ning me tervitame rõõmuga HMS Westminsteri ja saatelaevade tagasipöördumist. See on taas tõestus, kui keegi seda [ülse veel] vajas, et Gibraltar ja selle territoriaalveed omavad jätkuvalt strateegilist tähtsust.»

Mereväe juhtkond ei unustanud aga rõhutada sammu rutiinsust. «Gibraltar on strateegiline Briti kaitsebaas ning seetõttu väisavad kuningliku mereväe alused selle rannikuvett rutiinselt kogu aasta lõikes,» ütles kaitseministeeriumi esindaja.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles