Vene tollikomiteele rahvusvaheliselt tunnustatud garantiist ei piisa

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veokid piirijärjekorras.
Veokid piirijärjekorras. Foto: SCANPIX

Venemaa föderaalne tollikomitee andis teada, et neile ei piisa enam rahvusvaheliselt tunnustatud tolli- ja garantiidokumendi ehk TIR-märkmikuga kaasnevatest garantiidest ning nüüd hakatakse nõudma lisatagatisi.

TIR-märkmikke väljastab vastava riigi rahvusvaheliste autovedajate assotsiatsioon pärast seda, kui firma on TIR-süsteemiga liitunud, iga TIR- märkmiku tagatiseks makstakse 60 000 eurot, vahendab ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Selle rahaga tagatakse, et kui midagi kaubaga juhtub, siis riik, kus see juhtus, saab selle raha väärtuses makse, kuid nüüd on Vene föderaalne tolliteenistus on öelnud, et 14. septembrist peavad kõik TIR-märkmiku valdajad esitama piiril täiendava tagatise.

Eesti rahvusvaheliste autovedajate assotsiatsiooni TIR-osakonna juhataja Lauri Lusti ütles, et pole teada, kas kaubasaajad ja Venemaa föderaalne tollikomitee on uueks olukorraks valmis ning suure tõenäosusega on oodata seisakuid piiril.

Vene tolliteenistuse sõnul on sellise nõudmise põhjus see, et Venemaal on sagenenud juhtumid, kus piiri ületanud veok kaob koos kaupadega ning maksud nende pealt jäävad maksmata, Venemaa rahvusvaheliste autovedajate assotsiatsioon ehk ASMAP keeldub aga tagatisi välja maksmast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles