Töötleva tööstuse palk kasvas aastaga 7,9 protsenti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötlevas tööstuses napib töökäsi
Töötlevas tööstuses napib töökäsi Foto: Mihkel Maripuu

Eelmisel aastal kasvas Eesti töötlevas tööstuses keskmine palk 7,9 protsenti ning pakkus tööd pea iga viiendale tööga hõivatud inimesele.

2011. aastaga võrreldes kasvas töötleva tööstuse tootmismaht mullu pool protsenti. Kiiremini kasvasid joogi- ning kütteõlide tootmine, samas metalltoodete ning transpordivahendite tootmine vähenes, teatas Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium.

Töötleva tööstuse tootjahinnad kasvasid aastaga kaks protsenti, mis jääb samale tasemele Euroopa Liidu riikide keskmisega. Kiirem hinnatõus toimus toiduaine- ning keemiatööstuses.

Sektor oli tugevasti sõltuv välisturgudest, kuhu müüdi 70 protsenti toodangust. Müügitulu kasvas Eesti töötleva tööstuse ettevõtetes aastaga kaks ja pool protsenti ning seda tänu ekspordi kasvule. Peamised eksporditurud olid Soome ja Rootsi. Sealt on tulnud ka suurem osa Eesti töötlevasse tööstusesse tehtud välisinvesteeringutest.

Eesti Konjunktuuriinstituudi uuringu kohaselt ei olnud ettevõtjate hinnangud majandusolukorrale nii positiivsed kui 2011. aastal. Ettevõtjad tõid probleemina järjest enam välja ebapiisavat nõudlust ja tööjõupuudust. Plusspoolelt paranes aga ettevõtjate hinnangul konkurentsivõime nii Eestis kui välisturgudel.

2013. aasta alguses tõusid mitmete Euroopa Liidu riikide konjunktuuriindikaatorid, eelkõige tulevikku vaatavad näitajad. Eestis jääb töötleva tööstuse kasv käesoleval aastal ilmselt tagasihoidlikuks, kuid tänu tootmisvõimsuste suurenemisele võib mõnes harus oodata ka positiivsemaid arenguid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles