Hispaania ja Suurbritannia tõsiselt tülis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Satelliidifoto Gibraltari väinast ja Vahemerest
Satelliidifoto Gibraltari väinast ja Vahemerest Foto: Wikipedia.org

Hispaania ja Briti valitsuste palavikulised katsed lahendada Gibraltari kriisi andsid eile tagasilöögi – õhtuks oli poolte vaheline lõhe veelgi laiem.

Olukorda ei suutnud lahendada isegi kaks kõrgeimal tasemel telefonikõnet, kuna mõlemad osapooled rõhusid oma õigustele.

Samal ajal tundsid kohalikud elanikud tüli üha tugevamini omal nahal: Hispaania võimud takistasid autode liikumist üle Briti territooriumi piiri, ootamine venis mitmete tundide pikkuseks.

Päev algas Briti peaministri David Cameroni ja tema Hispaania ametivenna Mariano Rajoy telefonikõnega, mis lõppes ilma lahendust toomata. Rajoy nõudis, et Gibraltar loobuks kunstliku rifi rajamisest oma rannikuvetesse, Cameron ähvardas aga Hispaania peaministrit kiuslike piirikontrollide eest kohtulike meetmetega.

Downing Street väitis, et kõne olevat olnud «konstruktiivne» ning et osapooled olevat nõustunud «maandama pingeid», mis lahvatasid pärast seda, kui Hispaania kalamehed hakkasid kurtma, et riff takistab nende tööd.

Samas räägivad riigid kõne tulemuste kohta eri juttu.

Briti ametnikud väidavad, et Rajoy lubas leevendada piirikontrolli. Hispaania aga väidab, et Cameronile sai edastatud sõnum, et kontrollid on legaalsed ja jäävad jõusse.

Hiljem toimus telefonikõne ka väilisministrite William Hague’i ja José García-Margallo vahel, mis jooksis samuti liiva.

Hague ütles kõne kohta: «Ma panin hispaanlastele tungivalt südamele, et nad astuksid samme pingete maandamiseks.» Minister kaitses oma sõnutsi Gibraltari valitsuse seisukohta, et veealuse rifi rajamine soodustaks jätkusuutlikku kalandust.

Tüli on nüüd läinud niivõrd tõsiseks, et sekkunud on ka Euroopa Liit, kutsudes pooli kompromissile ja pakkudes võimalust saata piirile selgust tooma «tehniline missioon».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles