TALO: töölepinguseadust ei saa jõuga muuta

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Streikivad bussijuhid Hobujaamas.
Streikivad bussijuhid Hobujaamas. Foto: Liis Treimann

Teenistujate Ametiliitude Keskorganisatsioon TALO tegi seoses osalemisega tänases üleriigilises toetusstreigis avalduse, mille annab üle riigikogule ja valitsusele.


Järgneb TALO pöördumine:


TALO juhatus, üldkogu ja liikmesliidud on oma tegevuses järjepidevalt lähtunud põhimõttest, mille kohaselt peavad kodanikud saama aktiivselt osaleda kõigis ühiskonda oluliselt mõjutavates protsessides. Kindlasti kuulub siia kaasarääkimine seaduste, eriti kõiki töötajaid puudutavate õigusaktide ettevalmistamises, menetlemises ja hilisemalt täitmise kontrollis.

Ametiühinguna, töötajaid esindava organisatsioonina oleme mõistnud uue töölepingu seaduse vajalikkust ja teinud omalt poolt hulgaliselt ettepanekuid, et uus töösuhete regulatsioon vastaks tänasele kiirelt arenevale avatud tööturu võimalustele ja vajadustele. Kahjuks tuleb märkida, et vaatamata ametiühingute kaasamisele sellesse protsessi, ei soovi valitsuskoalitsiooni esindajad ühistööks head tahet üles näidata.

Kõige häbiväärsem näide on uue töölepinguseaduse jõustamine ja muudatuste sisseviimine jõuga, kolmepoolset kokkulepet ühepoolselt muutes. Nii on Eesti jõudnud olukorda, kus riigijuhid on loobunud arvestamast demokraatliku ühiskonna partneritega, nii töötajate kui ka ja tööandjatega.

Ametiühingud ei taha tekitada ühiskonnas vastasseisu, vaid juhtida tähelepanu olukorrale, kus eiratakse demokraatliku ühiskonna toimimispõhimõtteid ehk partnerlust ja sotsiaaldialoogi, ning astutakse niimoodi kodanikuühiskonna heade tavade vastu.

Me ei sea aktsioonipoliitikat eesmärgiks omaette, vaid oleme sunnitud seda kasutama vahendina, et juhtida valitsuse, riigikogu, poliitiliste ühenduste -kogu ühiskonna tähelepanu vastuvõetamatule olukorrale, kus kodaniku, töötaja huvid on võimulolijate poolt kahjustatud.

Eesti riik ei ole veel kodanikuühiskond, kus tema liikmed tunnetaksid riiklikku tuge, kus oleks võimatu riiklik omavoli ja kus ei kardetaks sellele avalikult vastu astuda. Oleme lootusrikkad, et Euroopa Liitu kuuluv Eesti austab seal üldtunnustatud põhimõtet - olla demokraatlik, sotsiaalne kodanikuühiskond.

Sellele tähelepanu juhtides, toetab TALO Eesti Ametiühingute Keskliidu poolt streigiga valitsusele esitatavaid nõudmisi - arvestada sotsiaalpartneritega, täita kolmepoolseid kokkuleppeid ning mitte seada tööturu ühte osapoolt, töötajaid, tööandjatega võrreldes oluliselt ebasoodsamasse olukorda.

Eesti Kultuuritöötajate Ametiliit
Eesti Teatriliit
Eesti Inseneride Kutseliit
Eesti Radioloogia Ühing
Ringhäälingu Töötajate Ametiliit
Eesti Ajakirjanike Liit
Eesti Treenerite Liit
Eesti Maateenistujate Ametiliit
Tallinna Tolliametnike Ametiühing

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles