Jaapan tuumajaamade taaskäivitamise lainel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fukushima tuumakatastroof tõi kaasa jaapanlaste ägeda vastuseisu tuumaenergiale.
Fukushima tuumakatastroof tõi kaasa jaapanlaste ägeda vastuseisu tuumaenergiale. Foto: SCANPIX

Eile avaldatud uurimuse kohaselt aitaks enamike tuumajaamade taaskäivitamine Jaapanil kärpida kahe kolmandiku võrra Fukushima-järgset CO2 emissiooni kasvu ning kergitada SKTd nelja aastaga 0,25 protsenti.

Jaapani energiaministeeriumiga seotud energiamajanduse instituudi raporti taustaks on olukord, kus riigis kaalutakse keelu eemaldamist tuumaenergia kasutuselt.

Keelu tühistamist – mis kestab juba kaks ja pool aastat pärast Tšernobõli mõõtu õnnetust Fukushima Daiichi tuumajaamas – igatsevad nii rahahädas elektriettevõtted kui peaministri Shinzo Abe valitsus.

Peamiseks takistuseks keelu tühistamise teel on mure ohutuse pärast – eriti pärast hiljutist avastust, et Fukushima Daiichi saastatud vesi täidab tempokalt jaama all asuvaid kaevusid ning on juba hakanud lekkima ookeani.

Samal ajal on tosin Jaapani 50st tuumajaamast esitanud regulaatoritele avalduse töö jätkamiseks. Peatselt on oodata uute avalduste laekumist ning rohelise tule süttides võivad esimesed reaktorid käivituda juba tuleva aasta alguses.

Peamiselt on Abe ja tema toetajate «tuumalobi» ajendatud majanduslikest motiividest.

Enne Fukushimat tootsid tuumajaamad ligikaudu 30 protsenti Jaapani elektrist ning nende peaaegu täielik seiskumine – töötavad vaid kaks reaktorit – on lükanud energiahinnad lakke.

Paljudes suurlinnades ja maapiirkondades on eratarbijate elektrihinnad tõusnud kuni 9 protsenti, kommertsklientidel kaks korda rohkem.

Jaapani elektrifirmad kulutavad hinnanguliselt 3 triljonit jeeni aastas täiendava nafta ja gaasi importimiseks.

Rahvas on kahevahel.

Küsitluste valguses soovib veidi üle poole Jaapani elanikest, et tuumatööstus igaveseks kinni pandaks. Sellele vaatamata valiti detsembris peaministriks Abe, kes pooldab tuumaenergiat ja näeb selles võimalust turgutada riigi majandust.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles