Bussijuhid: TAK hirmutas streikijaid!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juunis jääb Tallinnas busse vähemaks.



at/Foto:ANDRES TEISS
Juunis jääb Tallinnas busse vähemaks. at/Foto:ANDRES TEISS Foto: Andres Teiss.

Streigi algusajal valitses Tallinna Autobussikoondise Hobujaama dispetšerpunktis segadus – on streik või ei ole?

Enamik dispetšerpunktis viibinud bussijuhte kinnitas, et on seal lõunapausil.

Kell 10.15, kui koos teiste ametiühingutega pidi algama ka koondamis- ja töötuskindlustushüvitise kärpimise vastu protestiva Transpordi Ametiühingu streik, ei muutunud platsil, kus seisis paarkümmend rohelist bussi, midagi. Muist busse tuli liinilt, muist sõitis liinile tagasi.

Küsides streigi kohta, muutusid bussijuhid napisõnaliseks. Osa keeldus kommentaaridest, mõned tunnistasid ebalevalt, et juhid on ära hirmutatud.

Sealsamas viibinud Tallinna Autobussikoondise (TAK) kommunikatsioonijuht Sirje Roht kinnitas ajakirjanikele korduvalt, et midagi sellist pole toimunud. «Autobussikoondis ei osale streigis, vaid see on iga bussijuhi isiklik otsus, mis on seadusega lubatud,» väitis Roht.

Bussijuhid kinnitasid, et platsil on käinud ka TAKi juhtkonna esindajaid, kes on streigis osalenute nimesid üles kirjutanud. Ehkki streigis osalemine on töötajate seaduslik õigus ning seda keelata ei saa, kinnitasid mitu juhti, et TAKis eksisteerivad mustad nimekirjad, kuhu sattumiseks on streigis osalemine ilmselt üks kindlamaid viise.

Juhid, kellest enamik oma nimega esineda ei soovinud, kinnitasid, et bussijuhi töös leiab põhjuse preemiast ilma jätmiseks või ka vallandamiseks imelihtsalt.

«Otsides võib selleks iga päev põhjuse leida,» kinnitas streigis osalenud bussijuht ja Transpordi Ametiühingu juhatuse liige Olav Karu. «Reisijaid on ju tuhandeid, piisab kui mõni millegagi rahul ei ole.»

Ehkki stregi ajal, veerand üheteistkümnest veerand kaheteistkümneni toimis Tallinnas ka trammi- ja trollibussiliiklus, kulges trammi- ja trollijuhtide streik siiski edukamalt.

Trollijuhid olid streigi ajal Mustamäel trollide lõpp-peatuses, Tallinna Trammi- ja Trollibussikoondis pani välja asendusjuhtide brigaadid, kes streikijate asemel rooli istusid.

Koondise kinnitusel hakkas ettevõte streigiks varakult valmistuma, muutes selleks liikumisgraafikuid ja varudes transpordi käigushoidmiseks varujuhte. Streigis osalenud trammi- ja trollijuhtide arv pole senini täpselt selge. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles