Ideed introverdi-sõbraliku kontori loomiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avatud kontor
Avatud kontor Foto: Mihkel Maripuu

PsychologyToday kirjutab sellest, kuidas muuta kontoreid introverdi-sõbralikumaks. On ju iga kolmas inimene pigem introvert ning leidub terveid majandusvaldkondi, mis peamiselt just introvertsetele inimestele tuginevadki.

Kõikjal ettevõtetes levinud avatud kontorid ei meeldi tegelikult enamusele neis igapäevaselt töötavatele inimestele. Seda kinnitavad isegi vastavad uuringud. Eriti raske on kärarikkas ja privaatsust mittevõimaldavas kontoris töötada introvertsetel inimestel, kes vajavad oma tegemisteks rahu ja vaikust.

Raamatu «The Introvert’s Way: Living a Quiet Life in a Noisy World» autor Sophia Dembling annab mõned ideed, kuidas kujundada kontorit nii, et neis suudaksid edukalt töötada ka introverdid.

Vähem visuaalseid ärritajaid. Introverdid kipuvad olema tundlikud liigsele sensoorsele stimulatsioonile, mis tähendab, et nende töölauad võiks olla asetatud nii, et näiteks televiisoriekraanid neid ei segaks. Ise olin veel mõnda aega arvamusel, et mu laua vastas asuv teadetetahvel ja suveniirid on head loovusele, kuid ei – tegelikult on täpselt vastupidi. Mida rahulikum on mu ümbrus ja mida vähem on selles visuaalset segadust, seda vähem ängistavama tundub kontor ning seda paremini edeneb töö.  

Lase inimestel ise valida, kus nad istuvad. Paljudes kontorites on loodud puhkenurgad või paigutatud siia-sinna diivaneid ja tugitoole. Harva, kui seal keegi istub. Samas introvertsemate inimeste seisukohalt oleks mõistlik lasta neil endil mõned tugitoolid panna sinna, kuhu nad ise tahavad – näiteks vaatega aknast välja ja seljaga kontori poole. Neil on vaja, et nad saaksid natuke eralduda ja vahetevahel oma töölaudadest eemale.

Selged reeglid. Kui teil on kontoris kasutusel nn kuubikusüsteem, siis võiks olla üks tsoon, kus toimuvad koosolekud ja arutelud. Näiteks võib selleks olla üks pikk laud keset kontorit. Leppige kokku, et kui keegi on laua juures, siis see on märguanne, et ta on valmis suhtlema ning et kui inimene istub laua taga, siis ta ei soovi, et teda segataks.

Luba neil eemal töötada. Introverdid on enamasti osavad kaugtöötajad ja võivad olla palju produktiivsemad, kui saavad omi asju ajada eemal kontorisebimisest. Seega võimalda neil töötada kontorist eemal ja sa võid tulemustest üllatuda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles