Autode e-müügisüsteem võimaldab jaanuarist kodust lahkumata sõidukit osta-müüa

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ARK.
ARK. Foto: arhiiv

Maanteeamet peadirektori asetäitja liiklusohutuse ja ühistranspordi alal Lauri Lugna ütles, et Maanteeameti planeeritav uus e-teenuse keskkond tuvastab kasutaja ID-kaardi, mobiili-ID või internetipanga paroolide abil.

 Kui aga soovitakse vormistada näiteks sõiduki müügitehingut, peavad nii ostja kui ka müüja kinnitama müügilepingu digiallkirjaga.

Nõnda saab tehingu tehtud hoolimata asukohast ka ka näiteks välismaal olles. Samas on see Lugna sõnul isegi  turvalisem, kui kohapeal vormistamine. «E-teeninduse keskkonnas sõiduki müügilepingut vormistades peavad pooled kinnitama toimingu digiallkirjaga. Kindlasti on digiallkiri turvalisem kui paberkandjale kirjutatud allkiri, mida on võimalik võltsida,» märkis ta.

Lugna hinnangul on võimalik sõiduki müügitehing teostada 10 minutiga, kui ostja ja müüja teevad allkirjastamised ja kinnitamised vahetult üksteise järel ning sõidukiga ei esine muid probleeme - näiteks sõiduk on varastatud või sellele on seotud võõrandamispiirangud, riigilõiv on maksmata jne. Samuti on e-teenuse keskkond 24/7 kättesaadav.

Kuna sü süsteem on väljaarendamisel, siis selle lõplikku maksumust ta hetkel öelda ei osanud - süsteemi valmimise tähtajaks on jaanuar 2014.

«Kuna süsteemi täielik valmimine eeldab ka mõningaid seadusemuudatusi, siis on protsessi õnnestumisse kaasatud ka teised osapooled. Näiteks on Maanteeamet planeerinud e-teeninduses teostatud toimingutele väiksemad riigilõivumäärad. See omakorda eeldab riigilõivuseaduse muutmist Riigikogu poolt,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles