Mida teha, kui pead koos töötama täieliku laiskvorstiga?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unine töökaaslane.
Unine töökaaslane. Foto: SCANPIX

Kas mõni sinu töökaaslastest peab kahetunniseid lõunapause, ajab töö ajal isiklikke asju ja tukub töölaua taga? Norimisega laisklejat ümber ei kasvata, kuid mõned nipid siiski on, kuidas olukorda parandada, kirjutab juhtimistreener Stever Robbins Forbesis.

Ära lase end laisklejast häirida. Hoidu keskendumast laiskleja tegevusele. Pole ju sinu asi, et ta päev läbi Facebookis istub, sõpradega lobiseb või laua taga tukub. Keskendu oma tööle, selle asemel, et oma aega laiskleja peale raisata.

Unusta õigluseteema. Elu ei olegi õiglane. «Tihti ütlevad inimesed, et selline olukord on ebaõiglane, kuid tõsi on see, et ega midagi ei muutu,» räägib Robbins. «Pidevalt õigluse peale mõeldes hakkame me iseennast halvasti tundma, aga seda pole ju vaja.»

Ära lase olukorral muuta oma suhtumist kolleegisse. Kui sa kulutad oma energiat laisavõitu kolleegi arvustamisele ja vihastele emotsioonidele, hakkavad sinu enda töötulemused kannatama. Pea meeles, et vaenulik kolleeg on palju hullem kui laisk töökaaslane.

Väldi lobisemist ja kaebamist. Kiusatus võib olla suur ja sõltub väga palju juhist, kas tasub tema tähelepanu juhtida asjaolule, et keegi viilib või siis mitte. Mõni juht võib olla info eest tänulik, samas mõni teine võib öelda, et igaüks tehku oma tööd ning ärgu käigu kaebamas.

Ära muutu ise samasuguseks. Ära takerdu kahetunniste lõunate rutiini ja kui töökaaslane alustab sinuga lõputuna näivat lobisemist, siis lõpeta see, viidates pooleliolevale tööle.

Vaata, et laiskleja tegemata tööst ei saaks sinu probleem. Ära võta tema tööd endale teha, vaid meenuta talle tööülesandeid ja tähtaegu.

Ära lase neil mõjutada oma edu. Kui laiskleva kolleegi pärast kannatab kogu projekt ning ülemus märkab, et töö ei saa kuidagi valmis, siis ära võta süüd endale. Nüüd on sul võimalus rääkida, mis tegelikult toimub.

See võib olla sinu võimalus saada liidriks. Laisavõitu kolleegi taustal võib sul olla suurem võimalus tõestada, et suudad ka keerulistes olukordades hästi hakkama saada. Võib ka oma ülemusele öelda, et saad kolleegist paremini tähtaegadega toime ja oleksid ise heameelega projekti juht.

Ära klatši. Ära kurda oma rasket elu kolleegidele ega räägi laisklejat taga. See näitab sind ennast veel halvemas valguses, kui seda, kes natuke töölaua taga tukastab.

Räägi laisklejaga. Äkki ta ei olegi laisk? Ehk on tal hoopis ebaselged tööülesanded ja tähtajad. Või on tal hoopis mõni perekondlik mure, mille tõttu tema töövõime on halvatud.

Ära võta vastu projekte, mis nõuavad su laisavõitu töökaaslaselt täisvõimsusel töötamist. Kui ta on krooniliselt laisk ning keegi pole suutnud temast seda kommet välja juurida, siis peaksid sa temaga koostööd tehes selle faktoriga arvestama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles