Hispaania ja Gibraltari suhetes sähvivad välgud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Satelliidifoto Gibraltari väinast ja Vahemerest
Satelliidifoto Gibraltari väinast ja Vahemerest Foto: Wikipedia.org

Hispaania ähvardab meetmetega Briti «meretagust ala» Gibraltari, mis on hakanud uputama ranniku lähistele betoonblokke eesmärgiga tekitada kunstlik riff.

Rifi funktsiooniks oleks meelitada ligi mereelanikke – takistades ühtlasi Hispaania kalalaevu kasutamast traale vetes, mida Gibraltar enda omaks peab.

Hispaania on karistusmeetmetena maininud maksupoliitika nüansse ja piiriületamistasu.

Hispaanias 2011. aastal ametisse astunud paremtsentrislik valitsus on võtnud Gibraltari suhtes karmima joone ja rõhutab jõuliselt, et nad ei tunnusta Gibraltari õigusi rannikuvete üle.

Hispaania valitsus hoiatas Gibraltari, et «head ajad on möödas», viidates sotsidest eelkäijate lepilikumale suhtumisele.

Välisminister  José Manuel García-Margallo hoiatas ABC uudistele antud intervjuus muuhulgas 50 eurose «maksu» eest autodega territooriumile sisenemise ja sealt väljumise eest.

Ühtlasi ähvardas ta maksumeetmetega gibraltarlasi, kes elavad piiri taga Hispaania territooriumil.

Gibraltaris elab 30 000 Briti kodanikku, lisaks käivad territooriumil igapäevaselt tööl seitse kuni kümme tuhat Hispaania kodanikku. Piiriületustasu tabaks valusalt neid kõiki.

Gibraltari valitsuse andmetel ületab piiri igapäevaselt 10 000 autot ja 30 000 inimest. Ametnike väitel on Hispaania poliitiliste pingete teravnedes alati kasutanud piiriületust territooriumi «karistamiseks».

Viimase kümne päeva jooksul – alates kunstliku rifi ehituse algusest – on piiriületuseks kulunud kuni kuus tundi.

Hispaania lõunarannikul asuv Gibraltar läks Suurbritannia valdusse 1713. aasta Utrechti rahulepinguga. Hispaania on korduvalt taotlenud läbirääkimisi poolsaare tagasisaamiseks, kuid Suurbritannia sõnutsi ei tule ilma Gibraltari elanike toetuseta mingeid kõnelusi.

Elanikud on korduvalt – ja ülisuure häälteenamusega – hääletanud Briti võimu alla jäämise poolt.

Briti välisministeerium teatas eile: «Peaminister [David Cameron] on selge sõnaga tõotanud täita oma põhiseaduslikke kohustusi Gibraltari elanike ees ega tee mingeid kompromisse territooriumi suveräänuse osas. Erimeelsused Hispaaniaga tuleb lahendada poliitiliselt, nagu see on kohane ELi liikmetele – mitte meelevaldsete meetmetega nagu piiriületuse takistamine läinud nädalal.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles