Töötaja lahti laskmine - kuidas teha seda inimlikult?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oluline on, et töötaja ei lahkuks kibestunult. Pilt on illustratiivne.
Oluline on, et töötaja ei lahkuks kibestunult. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Ühelegi juhile ei meeldi töötajaid vallandada, kuid ka selleks on õiged ja valed viisid. Tööpäeva hommikul kell 8 töötajatele helistades nagu tehti seda möödunud nädalal ühes Ohio ajalehes ei ole kindlasti õige viis inimeste vallandamiseks.

Inc.com jagab kolm nõuannet, kuidas seda rasket sammu teha inimlikult.

Tee seda silmast-silma. E-maili või telefoni teel oleks hea mugav inimesele teatada, et ta rohkem tööle ei tuleks, aga see ei lähe mitte. Räägi tööst ilma jääva inimesega isiklikult ja soovitavalt peaks temaga rääkima otsene ülemus. Ole valmis küsimusteks, emotsioonideks ja kommentaarideks.

Tegele allesjääjatega. Peaaegu alati avaldab töötajate arvu vähendamine negatiivset mõju ka nendele inimestele, kes tööle edasi jäävad. Kahjusid saab aga vähendada, kui jääjatega siiralt ja avatult rääkida ning neile otsuse tagamaid selgitada. Kindlasti oleks vaja võimaldada inimestel küsida neid huvitavaid asju ning anda konkreetseid vastuseid. Kuula oma inimesi, ehk on neil ideid, kuidas olukorda parandada või küsi koguni neilt nõu. Arvesta, et viis, kuidas sa käitud raskeid otsuseid tehes (vallandamine seda kindlasti on) kas rahustab sinu töötajaid või vastupidi – tekitab neis enamat ärevust ning rikub ettevõtte sisekliimat.

Ole inimlik. Natuke tavapärasest enam empaatiat kulub nüüd ära. Pea meeles, et see, kuidas sa inimesi vallandamisel kohtled, kujundab su mainet värbajana. Info liigub ning mõni inimene võib pärast vallandamisteate saamist konkurendile paljastada sinu kohta sedalaadi teavet, mille ilmsikstulek sulle sugugi ei meeldiks. Väga paljude ettevõtete juhid ei taipa lihtsat asjaolu – kui lased kellegi inetult lahti, siis ta hakkab otsima samas valdkonnas uut tööd ning on konkurendile suurepärane infoallikas. Sellepärast on väga oluline minna oma töötajatega lahku nii, et nad ei kibestuks. Kui inimene lahkub ilma kibedustundeta, on ta lihtsalt mõnda aega vihane, kuid tõenäoliselt ei räägi ta sinu ettevõtte siseelust konkurendile nii kriitiliselt kui siis, kui temaga inetult oled käitunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles