Tuhanded inimesed otsustasid täna streikida

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eilsel riigikogu õiguskomisjoni laiendatud istungil arutati töölepinguseaduse muudatustega seotud küsimusi. Pildil on ametiühingujuht Harri Taliga, tööandjate esindaja Tarmo Kriis ja sotsiaalminister Hanno Pevkur enne arutelu algust.
Eilsel riigikogu õiguskomisjoni laiendatud istungil arutati töölepinguseaduse muudatustega seotud küsimusi. Pildil on ametiühingujuht Harri Taliga, tööandjate esindaja Tarmo Kriis ja sotsiaalminister Hanno Pevkur enne arutelu algust. Foto: Peeter Langovits

Ametiühingute keskliidu (EAKL) juhi Harri Taliga sõnul on täna lubanud toetusstreigiga ühineda paljude elualade esindajad, kokku võib tööseisakus osaleda tuhandeid inimesi üle Eesti.



Eile õhtuks olid streigis lubanud osaleda energeetikud, tööstustöölised, metallitöötlejad, sõltumatud meremehed, teenindus- ja kaubandus- ning keskastme tervishoiutöötajad.



Kui palju inimesi tegelikult streigiga ühineb, selgub täna, kuid ainuüksi transpordi ja teehoolde töötajaid osaleb üle tuhande. Iga ettevõte valib ise streigi aja ja kestuse ajavahemikus kella 8–18.



Vaidlus käib töölepinguseaduse rakendamise üle, et see ei riivaks üha enam töötajate huvisid, nagu praegused muudatusettepanekud ametiühingu väitel taotlevad.



Bussiliiklus seiskub

«Meie eesmärk ei ole kindlasti tööandjaile kahju tekitada, aga kuna valitsus oli kõigis seadusmuudatustes kaldu tööandjate poole, ei jäänud meil muud võimalust,» selgitas Taliga.



Väidetavalt on mõnes ettevõttes inimesed loobunud tööseisakus osalemisest, kuna kardavad töökoha ja palga pärast. Taliga kinnitas, et streigis osalemise pärast palka vähendada ei saa, vallandamisest rääkimata, sest seda ei luba seadus. Samas pole tööandjal kohustust streigiaja eest töötasu maksta.



Transpordi ametiühing kavandas tänaseks toetusstreigi, mis halvab mõneks ajaks ühisliikluse Tallinnas, Tartus, Põlvas ja Narvas. Kokku hõlmab ainuüksi selle ametiühingu kavandatud toetusstreik üle tuhande inimese. Tallinnas peaks bussid, trollid ja trammid liinilt lahkuma tunniks ajaks. Juhid tulevad sõidukitest välja ja seisavad nende kõrval.



Tartus on tööandjaid teavitatud streigi toimumisest hommikul kella kaheksast õhtul kuueni. Transpordi ametiühingu juhi Peep Petersoni sõnul oli selline töötajate tahe. «Nad pidasid vajalikuks just nii palju panustada,» sõnas ta. Tartus kogunevad juhid päevaks bussifirma GoBus territooriumile.



Sama pikalt on otsustanud tööseisakut pidada ka Põlva bussijuhid, Narvas kestab seisak aga neli tundi. Lisaks toetusstreigile toimuvad mitmes transpordi- ja teehooldusettevõttes ühe- või mitmetunnised koosolekud. Peterson ütles, et loodab streigist abi tõusvat. «Nii need asjad ei saa kestma jääda, mingi stabiilsus peab riiki saabuma,» lausus ta.



Peterson soovis vabandada liiklejate ees, keda tööseisak puudutab ja avaldas lootust, et inimesed on ametiühinguga solidaarsed, sest töölepinguseadus on ühtviisi oluline kõigile.



Algselt pidid hommikul kella 8–9 toetusstreigiga ühinema ka raudteelased, mis tähendanuks rongiliikluse seiskumist tunniks, kuid eile õhtul polnud veel teada, kas seda tehakse.



Raudteelased kõhklevad


Streikima oli valmis osa vedurimehi ja jaamakorraldajaid, kuid mõnede teiste alade töötajad loobusid mõttest. Ametiühingujuht Oleg Tšubarov ütles, et kahjuks puudub streigi suhtes üksmeel ja paljud töötajad on hirmul tagajärgede pärast.



Raudteelased on koondunud mitmesse ametiühingusse. Vedurimeeste ametiühingu juht Heino Rüütel ütles, et inimesed ei taha raskel ajal tööandja vastu minna.



Liikluse seiskamine tooks Edelaraudteele suurt kahju, märkis Rüütel. Samas kinnitas ta, et toetab koos oma liikmeskonnaga keskliidu nõudmisi.



Bussiliiklus


•    Tänase streigi tõttu peaksid Tallinnas bussid, trollid ja trammid tunniks ajaks – kella 10.15–11.15 – liinilt lahkuma.


•    Tartus on tööandjaid teavitatud streigi korraldamisest hommikul kella kaheksast õhtul kuueni ehk kümne tunni jooksul.


•    Kella kaheksast õhtul kella kuueni on otsustanud tööseisakut pidada ka Põlva bussijuhid.


•    Narvas kestab seisak neli tundi, kella 8–12.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles