USA börsid uutel rekordtasemetel

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaupleja New Yorgi börsil.
Kaupleja New Yorgi börsil. Foto: AFP / Scanpix

Uute töötute arvu langemine viie aasta madalaimale tasemele ning üsna head makromajandusnäitajad Euroopas ja Hiinas kergitasid USA aktsiaturud uutele rekordtasemetele.

Maailma enimjälgitav aktsiaindeks, Dow Jonesi tööstuskeskmine kerkis 0,83 protsenti 15 628,02 punktini. Tegemist on juba 29. rekordiga sel aastal, mis on suurim number alates 2007. aastat, mil rekordeid oli 34, kirjutab The Wall Street Journal. Need olid ka viimaseid rekordid enne 2008. aasta finantskrahhi.

Laiemat aktsiaturgu peegeldav S&P 500 indeks kerkis 1,3 protsenti 1706,87 punktini, mis on samuti uus rekord ning esimene kord kui indeks sulgus ülalpool 1700 punkti taset. Tegemist oli 24. rekordiga sel aastal.

Eilne börsitõus algas Aasiast tänu Hiina erakordselt suurele tootmisaktiivsuse näitajatele. Päeva jooksul lisandus mitu oodatust paremat makromajandusnäitajat Euroopast. Positiivsete näitajate päevale pani punkti USA töötuabiraha soovijate arvu langus madalaimale tasemele alates 2008. aastast.

«Inimesed on Hiina suhtes hirmul ning keskpärased või sellest paremad uudised põhjustasid mõningast kergendust,» ütles majanduslehele varahaldusfirma Marketfield Asset Management nõukogu esimees Michael Shaoul. Ta siiski hoiatas, et Hiina probleemid pole kaugeltki lahendatud.

Aktsiaturgudele pakkust leevendust ka USA keskpank, kes ütles kolmapäeval, et jätkab võlakirjade ostmise programmi mahus 85 miljardit dollarit kuus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles