Janek Kalvi: ma ei üllatuks, kui majanduskasvu ei tulegi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janek Kalvi
Janek Kalvi Foto: Peeter Langovits

Liviko juhatuse esimehe Janek Kalvi hinnangul jääb Eesti majandus sel aastal tõenäoliselt eelmise aastaga samale tasemele ehk ta ei üllatuks, kui kasvu ei tulegi.

«On väga hea, kui mõni majandusharu suudab tõmmata Eesti majandust ja olla majanduse veduriks, aga mis puudutab joogi- ja toidusektorit, siis ma pigem julgen arvata, et asi liigub eelmise aasta tasemel,» rääkis Kalvi. «Võib-olla ma olen liiga konservatiivne, aga ma ei näe kuskil sellist väga jõulist liikumapanevat mootorit.»

Ta lisas, et isegi üheprotsendiline kasv oleks hea tulemus. «Ma ei näe kuskil mingit suurt tarbimiskasvu. Ilmselt ikkagi igasugused majanduskulud ja eelkõige energia kallinemine on andnud inimestele tugeva annuse tarbimiskonservatiivsust juurde,» rääkis Kalvi.

Samuti tuletas Kalvi meelde, et elame kõik ühes väljas ja kui näiteks Lääne-Euroopas on kehvad ajad, siis see mõjutab automaatselt ka teisi turge. «Täna meie eksporditurgudel mingisugust lillepidu ei paista,» nentis ta.

Liviko jaoks on suured turud Venemaa, Aasia, Soome, Läti, Leedu – ühelgi neist turgudest ei ole praegu väga tugevat tõusu. «Isegi nendel arenevatel turgudel, kus on tavaliselt olnud vaatamata mujal toimuvale kõik hästi, on tuntavat jahenemist märgata,» rääkis Kalvi.

Ta tunnistas, et nende ekspordi eesmärgid tulevad tänavu täis vaid hästi suure pingutusega ja pigem ollakse ettevaatlikud.

«Kui meie esialgne plaan oli kasvatada oma ekspordi käivet 20 protsendi võrra, siis see tundub tänases maailmamajanduse arengurütmis üsna ambitsioonikas eesmärk. Turgude arengud sellele kaasa ei aita. Aitab ainult meie enda visadus, enda leidlikkus, töökus,» kirjeldas Kalvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles