Dombrovskis: Läti saab järgmise laenumakse

Kaja Koovit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti peaminister Valdis Dombrovskis.
Läti peaminister Valdis Dombrovskis. Foto: Raigo Pajula

Läti peaminister Valdis Dombrovskis on veendunud, et Läti saab rahvusvahelistelt laenuandjatelt järgmise makse, vahendab LETA.


Peaminister kinnitas seda Läti televisiooni hommikuprogrammis esinedes. Valitsus loodab järgmise laenumakse saada juulis.

Kui laenu ei saada, peab riik eelarve tasakaalu saama juba sel aastal, see aga tähendab, et eelarvekulusid tuleks senisest veelgi drastilisemalt kärpida.

Eile kinnitas Läti valitsus selle aasta eelarvekärped, mis Dobrovskise sõnul võimaldavad tänavust eelarvet vähendada 500 miljoni lati võrra.

Riigi rahandusminister Einars Repše kinnitas, et valitsusel on nüüd eealrvekulutustest selge nägemus, kuid mõningad valikud tuleb veel teha.

Repše sõnul on valitsus arvestanud kõige mustema stsenaariumiga ning ilma eile kinnitatud kärbeteta ulatuks selle aasta eelarvepuudujääk 15,5 protsendini sisemajanduse kogutoodangust. Kärped vähendavad selle 11,6 protsendini.

Rahandusministri sõnutsi on valitsuse põhistsenaarium veidi optimislikum ning selle kohaselt ei tohiks puudujääk ületada 10 protsendi piiri.

Repše tõdes, et ilma rahvusvahelise laenuabita ei suudaks riik eealrvedefitsiidiga toime tulla ning kulutusi peaks veel 1 miljardi lati võrra kärpima.

Rahandusminister ei avaldanud eelarvekärbete kohta siiski ühtki täpset numbrit, kuid kinnitas, et info avaldatakse kohe, kui vastavad arvutused on tehtud.

Valitsus kinnitas eile ka riigi majandusarengu ja stabilistasiooniprogrammi, mis edastati parlamendile koos eelarvekärbetega. Programm näeb ette muutusi riigi maksupoliitikas ning 500 miljoni lati mahus eelarvekärpeid järgmisel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles