Kellele anda ametikõrgendust? Otsi nende omadustega inimesi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käed.
Käed. Foto: SCANPIX

Strateegiakonsultant Steve Tobak õpetab, kuidas ära tunda inimesi, keda peaksid oma ettevõttes edutama.

Eriliste inimeste märkamine ja neile võimaluse andmine on põhjus, miks on niipalju Inteli ja Microsofti taustaga ettevõtjaid või miks paljude juhtide CVdest leiab rea märkega, et nad on töötanud IBMis, P&G`s või GE`s. Õigete inimeste märkamine on oluline teema igas ettevõttes olgu see suur või väike, sest just tänu nendele inimestele jõuab ettevõte oma tegevuses järgmisele tasemele. Tobak soovitab töötajate edutamisel panna tähele neid omadusi:

Nad hoolivad oma tööandjast, nagu see oleks nende enda ettevõtte. Kui nad millegagi tegelevad, hoolivad nad oma projektist, nagu oleks see nende laps. Nad on nõus tegema mida iganes, et asi areneks.

Nad ei talu status quo`d. Meeskonnatöö on väga populaarne ja arusaadav kontseptsioon, kuid tihtipeale viib see mugava grupimõtlemiseni. Ettevõtliku mõttelaadiga inimesed ei taha enamasti kuulda, kuidas on mingi asi tehtud, kuidas seda peaks tegema või miks üht või teist asja teha ei saa. Neid huvitab vaid, et asjad saaksid tehtud.

Nad tunnevad probleemid ära ja lahendavad need. Ettevõtlikud inimesed tunnevad justkui kuuenda meelega, mida kliendid neilt tegelikult tahavad ja seda isegi veel enne, kui kliendid isegi täpselt oma soove sõnastada oskavad. Need inimesed on sündinud probleemide lahendajad.

Nad ütlevad sulle seda, mida sa kuulda ei taha. Bürokraatiaga kaasnev tõenäoliselt kõige hullem asi on see, et süsteem toodab inimesi, kes on (näiliselt) kõigega nõus ja tegelevad vaid oma seljataguse kaitsmisega. Töötaja, kes julgeb sulle rääkida asjadest nii nagu need on, on haruldane nähtus.

Nad elavad ja hingavad oma töö nimel. Julgusta oma töötajaid leidma tasakaalu töö ja eraelu vahel. Aga kui sinu ettevõttes leidub töötaja, kes on kogu hingest töö kallal ning kelle elu sisu ongi see, mida teeb, siis ära selle vastu võitle, vaid anna talle veel suurem võimalus.

Kui nad räägivad, siis teised kuulavad ja järgnevad neile. Visionäärid on loomupäraselt liidrid. Kui nad räägivad oma ideedest, teevad nad seda sellise kirega, et see kõnetab inimesi ja paneb tegutsema.

Nad on nõus tegema mida iganes, et töö saaks tehtud. Mõned inimesed on oma tegevuses äärmiselt visad ja järjekindlad ega jäta iial asju pooleli. Just selliseid inimesi sa ju vajadki.


 


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles