Nutikad koduseadmed on häkkeritele tihti lihtsaks saagiks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Black Hat konverents
Black Hat konverents Foto: SCANPIX

Las Vegases toimuval iga-aastasel Black Hat häkkerite konverentsil on juba demonstreeritud viise, kuidas on võimalik üle võtta internetti ühendatud koduseadmeid teleritest kuni nutikate majapidamissüsteemideni, kirjutab Wall Street Journal.

27-aastane Daniel Crowley demonstreeris konverentsil, kuidas on arvuti tagant lahkumata võimalik kahjutuks teha koduseid turvasüsteeme, avada garaažiuksi ja sisse-välja lülitada valgustust. Seda võimaldab seadmete internetiga ühendamine ehk samm, mida tootjad on hakanud viimasel ajal propageerima ning tarbijad nutiseadmete ajastul ka omaks võtma.

Tänapäeval ei ole häkkimine seotud ainult arvutite ja nutitelefonidega. Kui alles hiljuti ründasid Hiina häkkerid Washingtonis asuvat USA kaubanduskoda, leiti ühes koja omanduses olevast hoonest internetti ühendatud termostaat, mis saatis signaale tagasi Hiinasse.

Kuna üha rohkemad majapidamisseadmed nagu kütte- ja valgustussüsteemid ning isegi WC-d ühendatakse internetiga, on ka häkkerite võimalused kahju teha oluliselt suurenenud.
Konverentsil demonstreeriti kahe erineva uurimisrühma poolt viise, kuidas on võimalik uude, kaameraga varustatud Samsungi telerisse sisse häkkida ning panna seda ruumis toimuvat jälgima, seda isegi juhul, kui teler on väljalülitatud. Samsung teatas kommentaarina, et võtab oma kasutajate privaatsust väga tõsiselt ning soovitas muuhulgas kas kaamera kinni katta või siis internet ajal, kui seda ei kasutata, teleris välja lülitada.

Crowley häkkis puhtalt lõbu pärast sisse ka Jaapani ettevõtte Lixil Groupi poolt toodetavasse automaatsesse tualetisüsteemi, mille järel oli tal võimalik oma suva järgi kontrollida vee pealejooksu ning taustaks mängivat muusikat. Lixil Group Wall Street Journalile kommentaare andma ei soostunud.

Tõsisem probleem seisneb aga tegelikult selles, et internetti ühendatud koduseadmetesse sisse häkkimine võib põhjustada olulist materiaalset ja füüsilist kahju, erinedes kahjust, mida põhjustab võõra e-maili lugemine. Seejuures pole nende seadmete turvalisust tavaliselt piisavalt testitud.

Black Hatil demonstreeriti ka seda, kui lihtne on üle võtta nn nutika kodu süsteeme, avada lukke, reguleerida valgustust, kütet ja muid olulisi rakendusi.

Tarbijad kasutavad nende süsteemide juhtimiseks arvutite või nutitelefonide kaudu tihtipeale väheturvalisi WiFi võrke ning mõnede testitud kodusüsteemide puhul ei olnud tootjad kasutajatele isegi pakkunud paroolide sätestamise võimalust.

Erinevaid turvaprobleeme demonstreerinud häkkerid selgitasid, et uute internetti ühendatud vidinate ja seadmete turule toomisel sõltub nende turvalisus küll tootjast, kuid samas saab ka tarbija ise midagi enda kaitsmiseks ära teha.

«Võib-olla ei tuleks midagi nii olulist nagu koduukselukk oma võrku ühendada,» ütles Crowley.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles