PwC: 66 protsenti ettevõtetest on koondanud või plaanivad seda teha

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PricewaterhouseCoopers.
PricewaterhouseCoopers. Foto: NOAH SEELAM/AFP

PricewaterhouseCoopers poolt Eesti juhtivate ettevõtete ja organisatsioonide seas läbi viidud ekspressuuringu andmetel on 66 protsenti vastanutest juba koondanud või plaanivad lähiajal koondada oma töötajaid.


Mai lõpus Eesti ettevõtete tipp- ja finantsjuhtide seas tehtud küsitluses uuriti, kui palju on ettevõtted juba vähendanud või kavatsevad vähendada erineva ametitasemega töötajate põhipalka ning rakendanud muid kokkuhoiumeetmeid nagu näiteks tulemustasu, erinevate preemiate ja mitterahaliste hüvede kärpimine, sundpuhkus, osaline tööaeg ja koondamine. Mõnevõrra üllatuslikult on veel terve rida selliseid ettevõtteid, kus ei ole olnud vajadust radikaalseid tööjõukulu kärpeid teha.

Küsitluse tulemusena selgus, et 66 protsenti vastanutest on juba koondanud või plaanivad lähiajal koondada oma töötajaid. Sealhulgas 36 protsenti on koondanud kõikide ametipositsioonide töötajaid, 23 eelkõige lihttöötajaid ning 6 eelkõige spetsialiste ja juhtkonna liikmeid. 34 protsenti vastanutest ei ole vähendanud ega plaani lähiajal oluliselt vähendada töötajate arvu.

Sundpuhkust on rakendanud 28 protsenti ettevõtetest, nendest omakorda umbes pooled kuni 1 nädal töötaja kohta ning pooled rohkem kui 1 nädala töötaja kohta. Osalist tööaega on rakendanud 30 protsenti ettevõtetest.

Pisut üllatuslikuna selgus, et põhipalku on vähendanud vaid ligikaudu 1/3 ettevõtetest. Kõige sagedamini on põhipalku vähendatud keskastme juhtidel (38 protsenti vastanuist) ja kõige harvem lihttöötajatel (27). Valdavalt on põhipalka vähendatud kuni 10 protsenti (ligikaudu 2/3 palka vähendanud ettevõtetest) ja ainult üksikutel juhtudel rohkem kui 20 protsenti. Küsitletud ettevõtetest on enamik plaanitud palgakärped juba teinud, ent ainult kümnendik vastanuist plaanib teha palgakärpeid järgmise 6 kuu jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles