Euro päästmiseks loodud võimas relv võib jääda kasutamata

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpnga president Mario Draghi.
Euroopa Keskpnga president Mario Draghi. Foto: Reuters/ScanPix

Euroopa Keskpanga aasta tagasi välja kuulutatud massiivset riikide võlakirjade ostmist ei pruugigi tulla. Täna jätab keskpank baasintressi ilmselt muutmata.

Täna aasta tagasi, päev enne Euroopa Keskpanga järjekordset nõukogu koosolekut, istusid eurotsooni riikide keskpankade juhid õhtusöögilauas, nautides küpsetatud kitsejuustu, rostbiifi ning desserdiks karamellivahtu. Sealsamas laua ääres esitles keskpanga president Mario Draghi kolleegidele oma plaani osta tagasi riikide võlakirju.

Kuus päeva varem, eelmise aasta 26. juulil sõnastas Draghi Londonis toimunud investeerimiskonverentsil lause, mille kohta võib vähemalt praegu öelda, et see päästis euro. «Oma mandaadi raames on Euroopa Keskpank euro päästmiseks valmis tegema kõik, mis võimalik,» ütles president. «Ja uskuge mind, seda on piisavalt.»

Draghi oli enne kõnet oma plaane tutvustanud vähestele. Eurotsooni liikmesriikide keskpankade juhid ei teadnud sellest suurt midagi.

1. augustil toimunud õhtusöögi ajal suhtusid keskpankade juhid kavatsusse üllatavalt poolehoidvalt. Ainsana oli kategooriliselt selle vastu Saksamaa keskpanga juht Jens Weidmann.

Ehkki plaan oli veel toores, käis Draghi selle järgmisel päeval, pärast keskpanga nõukogu koosolekut toimunud pressikonverentsil juba avalikkusele välja. Ametlikult võeti piiramatus koguses võlakirjade ostmise otsus, mille nimeks sai OMT, vastu järgmisel nõukogu koosolekul, 6. septembril.

Võlakirjade ostmise tingimuseks on, et riik peab seda ise paluma ning enne, kui keskpank väärtpabereid ostma hakkab, täitma ka teatud tingimused (nagu seda teevad Kreeka ja teised nn programmiriigid).

Programmi väljakuulutamisest on nüüdseks kulunud aasta. Turud on rahunenud, Itaalia, Hispaania ja teiste lõunariikide võlakirjaintressid tulid alla ning enamik analüütikuid, ökonomiste ja finantsspetsialiste on veendunud, et euro on päästetud, aga keskpangal pole OMTd veel olnud vaja kasutada.

Uudisteagentuur Reuters märkis, et OMT on nagu tuumarelv – ähvardus, millest piisab rahu hoidmiseks.

«On väga keeruline mitte öelda, et OMT on ilmselt kõige edukam rahapoliitiline meede, mis on viimastel aegadel loodud,» ütles eelmisel kuul Draghi ise.

Sellega on nõus ka investorid. «Draghi kõne muutis kogu mängu,» ütles Reutersile investeerimisfirma Union Investment fondijuht Michael Herzumi. «Ta likvideeris turul süsteemse riski ning vähendas märgatavalt eurotsooni lagunemise tõenäosust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles