Ministeerium: toidu aeglustuv hinnatõus soodustab tarbimist

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.
Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium. Foto: Liis Treimann/Postimees

Kütuse ja toidukaupade hinnatõusu aeglustumine soodustab ka tarbimise suurenemist ning tänu hinnatõusu aeglustumisele suurenesid toidukaupade müügimahud neli protsenti, vahendab majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi jaekaubanduse kommentaar.

Samas oli oluliselt nõrgem tööstuskaupade müük. Tekstiiltoodete, rõivaste, jalatsite ja nahktoodete jaemüük langes aastaga ühe protsendi võrra ning majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjali jaemüügimaht suurenes vaid neli protsenti, mida oli oluliselt vähem kui eelmisel kuul.

Sõidukimüüjatele oli juuni kehvem, kuna müügimahud suurenesid vaid  kolm protsenti ning segmendi ettevõtete müügitulu jäi paari protsendi võrra aastatagusest väiksemaks. Samal ajal kasvas mootorikütuse müügimaht aastaga viis protsenti, mida soodustas mullu sama ajaga võrreldes 2,5 protsendi võrra madalam hind.

Eesti Konjunktuuriinstituudi koostatav kaubandusbaromeeter jäi juulis võrreldes aastatagusega mõne punkti jagu madalamaks. Kaupmehed hindasid müügimahtusid nõrgaks kolmel viimasel kuul, kuid tuleviku suhtes oldi enam-vähem sama optimistlikud kui mullu.

Üldiselt on väljavaated sisekaubanduse kasvu püsimiseks soodsad. Tarbijate kindlustunne on mullusega võrreldes samal tasemel. Kodumajapidamiste hoiuste jääk on jätkanud kasvu ning suurenenud aastata pea 300 miljoni euro võrra. Lisaks on tööpuudus mullusest madalam ning reaalpalk kõrgem. Samas ei tasu tuleviku suhtes liiga optimistlik olla, kuna maailmamajanduse seis on endiselt suhteliselt nõrk ning Eesti avatud majanduse puhul võivad väliskeskkonna muutused väga kiiret mõju avaldada. Seetõttu tuleks tulevikku vaadata pigem ettevaatliku optimismiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles