Küpros avaldas hoiustajate pügamise sügavuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoiupõrsas
Hoiupõrsas Foto: SCANPIX

Küprose valitsus ja keskpank kuulutasid eile Bank of Cypruse kindlustamata hoiustajatele välja kardetust kergema «juukselõikuse», kuid allesjäänud summade lõplik vabakslaskmine võib võtta aastaid.

Nagu selgus, rakendub 100 000 eurost suurematele hoiustele 47,5-protsendiline juukselõikus.

Kontode omanikud on juba saanud võtta välja 10 protsenti oma rahast, Bank of Cypruse ja keskpanga teatel võimaldatakse neil nüüd välja võtta veel 5 protsenti.

«Käesolevaga lõpeb pikk ebakindluse periood,» seisab asutuste ühises pressiteates.
Bank of Cypruse päästeprogramm vältab kolm aastat. Programmi lõppedes jääb panga esmase omakapitali määraks 12,5 protsenti.

Hoiustajate pretsedenditu «kaasamine» lepiti kokku märtsis, ELi ja Rahvusvahelise Valutafondi 10 miljardi eurose päästepaketi raames.

Tookord kartsid hoiustajad koguni 60 protsendi kaotsiminekut, kuna valitsus kuulutas välja 37,5-protsendilise juukselõikuse ning kandis lisaks 22,5 protsenti igaks juhuks tingdeponeerimiskontole.

Hoiustajatele antakse kaasamise raames uue ja saledama Bank of Cypruse aktsiaid. Ühtlasi hakkavad nad teenima intresse varadelt, mis jäävad külmutatud olekusse.

Külmutatud raha satub 6-, 9- ja 12-kuuliste tähtajaliste hoiuste staatusse, pangal on õigus tähtaegu pikendada.

Valitsuse nõuniku, Nobeli preemia laureaadist Küprose majandusteadlase Christopher Pissaridese sõnutsi võib minna kuni kaks aastat, enne kui märtsis kehtestatud kapitalikontrollid – euroala esimesed – lõplikult eemaldatakse.

Operatsiooni käigus kahaneb hoiuste kogusumma ligikaudu 8 miljardi euro võrra. Sellele vaatamata jääb Bank of Cyprus Küprose suurimaks laenuasutuseks, olles omandanud ka osa abipaketi raames kinnipandud Laiki panga varadest.

Mitteametlikel andmetel omandavad endise Popular Banki hoiustajad ligikaudu 18 protsenti Bank of Cyprusest. Neile järgnevad ligikaudu 16 protsendiga Vene ja Ukraina ettevõtted, mida esindavad prominentsed Küprose advokaadid, nende seas ka riigi president Nikos Anastasiades.

Limassoli advokaat Andreas Neocleous, kes esindab tervet trobikonda Bank of Cypruse idaeurooplastest hoiustajaid, ütles: «Nad [kliendid] olid kibestunud ja vihased, et [nende] rahale niiviisi käpp peale pandi... Aga nüüd võivad nad loota, et äkki õnnestub midagi tagasi teenida, kui panga aktsiate hind tulevikus tõusma peaks.»

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles