ABB Grupp ostab ringmootorite äri

Enn Tosso
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ABB logo
ABB logo Foto: SCANPIX

Energeetika- ja automaatikatehnoloogiakontsern ABB Grupp ostab Alstomilt ringmootorite äri, et tugevdada positsiooni otseveoajamitega veskite (gearless mill drive – GMD) ärivaldkonnas.

Hispaanias Bilbaos asuvas tootmisüksuses töötab ligikaudu 120 töötajat ning see saab edaspidi ABB protsessiautomaatika divisjoni osaks.

Reduktorita, otseveoajamiga veskisüsteeme ehk GMD-süsteeme kasutatakse mäetööstuses suurtes kogustes erinevate metallide (vask, kuld, plaatina, raud, molübdeeni jt) maagi töötlemiseks.

GMD-süsteemide turg on tõusufaasis tänu maavarade kaevandamise ja industrialiseerimise jätkuvale kasvule arengumaades. Kaevandamise ja maagi töötlemise suurenev komplitseeritus nõuavad sama mahu metalli saamiseks suuremaid koguseid maaki. GMD-süsteemid ongi loodud just suurte koguste maagi töötlemiseks.

«Uue äritegevuse ost ühendab juhtiva ringmootorite tootmise Alstomilt ja GMD-süsteemide elektrilahendused ABB-lt. See kooslus võimaldab ABB-l tugevdada positsiooni antud ärivaldkonnas ning loob uusi kasvuvõimalusi,» ütles ABB Grupi protsessiautomaatika divisjoni juht Veli-Matti Reinikkala ning lisas, et klientide jaoks tähendab ost ka tõhusamat tootekvaliteedikontrolli.

GMD-süsteem välistab tavapäraste maagitöötlemisveskite kõik mehaanilised komponendid. Rootori lisamine otse veskile muudab viimase sisuliselt mootoriks. Reduktorita mootor on suur sünkroonmootor, mis kasutab mootori pöörlemiskiiruse kontrollimiseks jõuelektroonikat ja magnetvälja. Selliste mootorite võimsus võib ulatuda kuni 28 megavatini. Sellisel spetsiifilisel mootoril puudub klassikaline võll, rootor ja töömasin ehk mootori rootor võib olla näiteks veski trummel. Kuna veski ise on osa mootorist, siis puudub klassikaline mehaaniline ülekanne reduktorite abil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles