Rootsi majandus ootamatult languses

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi lipp
Rootsi lipp Foto: SCANPIX

Rootsi majandust tabas teises kvartalis ootamatult langus, mille põhjustas ekspordi kokkukuivamine peamiste ELi kaubanduspartnerite nõrkuse tõttu.

Statistikaameti andmetel langes Rootsi sisemajanduse kogutoodang aasta avakvartali suhtes 0,1 protsenti (hooajalise korrektsiooniga).

Rootsi keskpank oli prognoosinud teiseks kvartaliks 0,3-protsendilist, Bloombergi poolt küsitletud analüütikud aga 0,1-protsendilist kasvu.

Nordea vanemanalüütiku Andreas Wallströmi sõnutsi osutus peamiseks üllatuseks ekspordi «üsna arvestatav» langus. Nimelt olid analüütikud eeldanud, et eksport kasvab.

Eksport kukkus kvartaliga 0,8 protsenti, aastatagusega võrreldes 3,2 protsenti.

Wallströmi sõnul on kahanenud ka eratarbimine, kuigi jaemüüginäitajad on tugevad.

Võrreldes 2012. aasta teise kvartaliga kasvas Rootsi majandus 0,6 protsenti, esimeste kvartalite võrdluses oli kasvuprotsent 1,7.

Nii Riksbank kui Nordea on prognoosinud Rootsile käesolevaks aastaks 1,5-protsendilist majanduskasvu.

Wallströmi sõnutsi näib see «nüüd optimistlik» ning ta usub, et ennustus tuleb tõmmata ca 1 protsendi peale.

Pärast Euroopa kiireimat kasvu aastail 2010 ja 2011 on Rootsi majandus järsult pidurdunud.

Läinud septembris hakkas Riksbank langetama intressimäärasid. Ühtlasi sai Rootsist esimene suur Euroopa riik, mis finantskriisi järgselt kasvu turgutamiseks konkreetse stiimuliprogrammi käivitas.

Tarbijahinnad on hetkel languses, inflatsioon on -0,1 protsenti.

Majapidamiste krediidikasv on aga tugev ning töötusmäär madalam kui prognoositi, seepärast analüütikud edasisi intressilangetusi ei usu.

Esialgseid SKT kiirhinnanguid revideeritakse tihti oluliselt, kuna varajased andmed pole päris täpsed.

Näiteks revideeriti 2012. aasta teise kvartali SKT kasv esialgse 1,4 protsenti juurest 0,7 protsendi peale.

«Tänased andmed valmistasid väikese pettumuse,» ütles Wallström eile. «Aga see on ajutine tagasilöök, kuna majapidamiste olukord on praegu väga hea, sissetulekud kasvavad jõudsalt ja inflatsioon on madal.»

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles