Katse: maailma saledaim nutitelefon

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

E24 uuris, millised on Hiina tehnoloogiaettevõtte Huawei uue nutitelefoni Ascend P6 head ja vead. Telefoni andis katsetamiseks Tele2 Eesti.

Hiina suurettevõte Huawei tõusis eelmisel aastal maailma suurimaks telekomiseadmete tootjaks, tõugates pikaaegselt juhtpositsioonilt Rootsi Ericssoni. Nutitelefonide tootjate seas pole firma sellist edu veel nautida suutnud – uuringufirma IDC andmetel ei suutnud Huawei selle aasta teises kvartalis viie suurima hulka jõuda ning pidi tunnistama ka kodumaiste rivaalide Lenovo ja ZTE paremust. Konkureeriva uuringufirma Strategy Analyticsi andmetel Huawei siiski jõudis 11,1 miljoni tarnitud nutitelefoniga esiviisiku künnisele, kuid sellegipoolest müüs ZTE kolme kuuga pea pool miljonit nutitelefoni rohkem.

Lenovo ja ZTE ei pruugi aga Hiina tootjate etteotsa jääda, kuna Huawei on turule toonud ja toomas mitmeid uusi ning soodsaid mudeleid, nende hulgas ka lipulaeva Ascend P6, mida esitleti 19. juunil Londonis eraldi üritusel ning mis eelmisel nädalal jõudis ka Eestisse müüki.

Aasta alguses Barcelona tehnoloogiamessil Huawei boksi külastades oli väljapanek minu jaoks suhteliselt ilmetu ning telefonid tundusid isikupäratud plastmasskarbid. Nüüd Ascend P6 kätte võttes oli aga selge, et vähemalt disainis on suur arenguhüpe edasi tehtud. Telefon on tõesti kena ning kuigi selgelt on selle disainimisel vähemalt ühe silmaga kiigatud Cupertino poole, ei jäta see kindlasti odava klooni muljet.

4,7- tollise ekraanidiagonaaliga telefon mahub tänu oma 6,18 mm paksusele (väidetavalt maailma õhukesem nutitelefon) üsna mugavalt kätte ning hoolimata alumiiniumkorpusest on seade ka üsna kerge. Välimuses torkas ainukese küsitava asjana silma 3,5 mm kõrvaklapipesa asetus. Kui tavaliselt asub see nutitelefonidel kas ülemises või alumises otsas, siis Ascend P6 puhul leiab selle hoopis vasaku külje pealt, mistõttu nõuab telefon kõrvaklappidega ühendatuna taskus rohkem ruumi ning kõrvaklapijuhtmel on oht painde alla sattuda. Seejuures tuleb kõrvaklappide ühendamiseks eemaldada august väike naasklisarnane asjandus, mille abil omakorda on võimalik avada teisel küljel MicroSD kaardi ja SIM-kaardi pesasid. Mida teha selle pisikese vidinaga ajal, kui parasjagu tahtmine kõrvaklappe kasutada (peale selle imetillukese asjanduse ära kaotamise), seda ma välja mõelda ei osanud, ilmselt ei osanud selle peale tulla ka Ascend P6 väljanägemise eest vastutavad Londonis resideeruvad Huawei disainerid.

Kui jätta välimus kõrvale ja liikuda tehniliste näitajate juurde, siis hoolimata Huawei väidetest ei suuda P6 siiski teiste tipptootjate lipulaevadele nagu Samsungi Galaxy S4 või HTC One kõigis aspektides paraku võrdväärset konkurentsi pakkuda. Praegu müügis oleval P6 versioonil pole NFC ega ka 4G/LTE tuge, mis on kindlasti tipptelefoni puhul suureks miinuseks. Väikeseks miinuseks võib pidada P6 720p ekraani, mis kuvab küll üllatavalt kena pilti, samas on tipptelefonide puhul ehk siis turul, kus Huawei loodab P6 abil läbi lüüa, saanud 1080p juba standardiks. Muuseas, sarnaselt Nokia uute Lumiatega on puutetundlikku ekraani võimalik kasutada ka kindaid kandes.

Positiivse poole pealt on olemas korralik neljatuumaline 1,5 GHz taktsagedusega protsessor, 2 GB muutmälu, ning lisaks 8MP tagakaamerale ka 5MP esikaamera, mis lubab hea andmesideühenduse korral üsna kvaliteetse pildiga videokõnesid. Võrdluseks - uusima iPhone´i eesmine kaamera on 1,3 MP. Ühe huvitava lisana on seadmesse integreeritud ka termomeeter.

Telefonil jookseb Androidi 4.2.2 versioon, seda Huawei enda Emotioni kasutajaliidesega, mis jättis üsna hea mulje, kuigi mõned selle iseärasused, näiteks eraldi rakendustemenüü puudumine, nõudis harjumist.

Kuigi P6 on loodud võistlema vähemalt paarsada eurot kallimate Samsungi Galaxy S4, HTC One´i ja iPhone 5-ga, siis peamiselt 720p ekraani ning ühendusvõimaluste vähesuse tõttu ta siiski nende positsioone ei ohusta. Oma hinda on seade aga kindlasti väärt ehk tegu on väärika kandidaadiga keskmise hinnaklassi Androidi nutitelefonide liidri kohale.


Huawei Ascend P6

Mõõdud: 132.7 x 65.5 x 6.2 mm
Kaal: 120 grammi
Ekraan: IPS LCD 720 x 1280, pikslitihedus 312 ppi
Kaamera: 8 MP, 5MP
Protsessor: neljatuumaline 1,5 GHz
Ühenduvus: Bluetooth 3.0, microUSB, WiFi, 3G
Aku: Li-Po 2000 mAh

Hind Eestis: 385 eurot


 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles