Parts: liigume järk-järgult avatud elektrituru poole

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulikud
Tuulikud Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ütles, et Eesti teeb tõsiseid ettevalmistusi liikumaks järk-järgult 2010. aasta algul avaneva elektrituru poole.


Partsi sõnul on praegu õhus küsimus, kas tänane elektrituru regulatsioon tagab suurtarbijate osas vabaturu tekke ja mil määral oleks seda vaja muuta. Vabaturg tähendab, et suurtarbijale peab tekkima reaalne valik, kelle käest ja millistel tingimustel elektrit osta. Täna meil sellist turgu ei ole ja kõik on harjunud elektrit ostma Eesti Energialt konkurentsiameti reguleeritud hinnaga. Tulevikus peaks lisanduma teisigi pakkujaid.

Aastal 2013 vabaneb elektriturg kõigile tarbijaile, mis ei tähenda aga seda, et kõik hakkavad elektrit börsilt ostma. Teatud universaalne teenus ja suurem hinnakontroll väiketarbijate joaks jääb ka siis kehtima. «Liive on küll hea juht, aga ma nii ei arva, et ta peaks ringi käima ja ehmatama tarbijaid kolmekordse hinnatõusuga,» lausus Parts.

Ta lisas, et iseasi on, kas vaba elektriturg ka reaalselt toimima hakkab. Kõigepealt on selleks piisavalt mahtu vaja ning selleks omakorda tuleb ühendada Baltimaade energiasüsteem Põhjamaade omaga.

Minister toonitas, et me peame hakkama ka oma energeetikasse investeerima. Täna teeme vaid hädapäraseid investeeringuid, selleks, et süsteem toimiks, ja üksikuid investeeringuid tootmisse. «Sellest, et paneme neli tuulikut püsti ja teeme Lasnamäe külje alla ühe 25 megavatise katlamaja, ei piisa, meie vajadus on märksa suurem,» sõnas ta.

Partsi sõnul peavad investeeringud vabal turul olema edaspidi konkurentsivõimelised ja see puudutab ka põlevkivist elektri tootmist. «Me peame need investeeringud tegema, vastasel juhul riskime oma energiajulgeolekuga,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles