Lauri: pensione ei saa vähendada võrdselt

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensionärid automaadist sularaha võtmas.
Pensionärid automaadist sularaha võtmas. Foto: Elmo Riig / Sakala

Swedbanki analüütiku Maris Lauri sõnutsi on pensionite vähendamine lähiaja vajadus, kuid seda ei saa teha kõigil võrdselt.


«Pensionite alandamise puhul tuleb lähtuda ühelt poolt tuludest st sellest, mida on jagada, ja teisalt tuleks jälgida, et madala pensioni saajad ei sattuks ületamatutesse raskustesse. Seega ei saa pensione vähendada kõigil pensionäridel võrdselt. Tasub kaaluda eristamist pensionite praeguse suuruse alusel või pensionäri tööl käimise alusel, või vaadata pensionäri kogutulusid (pension + palk),» rääkis Lauri.

Eile riigikontrolöri välja pakutud pensioniea tõstmise teema kohta, ütles Lauri, et pensioniea tõstmine on pikaajaline protsess ning vajalik tulevikuks. «Pensionite alandamine on lähiaja vajadus, mis tuleneb Eesti praegustest majandusoludest ning kõvasti langenud riigi tuludest. Kahtlematult on mõlemal juhul tegemist ka poliitilise ja sotsiaalset mõõdet omava otsusega.»

Lauri lisas, et pensioniea tõstmine paari kolme aasta jagu tundub olevat kõige mõistlikkum.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles