LG Baltikumi tippjuht: Androidi ja iOSi kaksikvõim ei pruugi püsida

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LG Baltikumi mobiiltelefonimüügi üksuse juht Andris Drebeiniks
LG Baltikumi mobiiltelefonimüügi üksuse juht Andris Drebeiniks Foto: LG

Lõuna-Korea tehnoloogiahiiglase LG Baltikumi mobiiltelefonimüügi üksuse juhi Andris Drebeiniksi sõnul määrab nutitelefoni operatsioonisüsteemi edu selle kasulikkus tarbijale, mitte selle nimi.

Kui suur on LG osa Baltikumi ja Eesti mobiiltelefonide turul?

Uuringufirma GFK viimaste andmete järgi on LG suuruselt teine nutitelefonide müüja Baltikumis, Eestis oleme me kolmandal kohal. Käesoleva aasta algusest keskendub LG Baltikumis ainult nutitelefonidele ning tavalisi mobiiltelefone me sellel turul ei paku. Maailmas oli LG esimeses kvartalis Strategy Analyticsi avaldatud statistika järgi tõusnud suuruselt kolmandaks nutitelefonide tootjaks.

Milliseid tootjaid näete te peamiste konkurentidena Baltikumi turul? Kuidas plaanite Samsungi ülemvõimu murda?

Me näeme iga tarbeelektroonika tootjat konkurendina, kuid me üritame keskenduda parimate toodete loomisele ning laseme klientidel ise otsustada. LG üritab oma turupositsiooni hoida ja tugevdada teadus- ja arendustegevusele panustamise abil.

Windows Phone operatsioonisüsteem on Ida-Euroopa regioonis üsna populaarne. Eestis väidavad mõned operaatorid, et see omab lausa 10 protsenti turust. Miks esineb selline trend just Ida-Euroopas?

Konkurents nutitelefonitootjate vahel on väga tihe. Kui rääkida Windows Phone´i populaarsusest, siis tuleks arvestada mitmeid faktoreid. Esiteks, lihtne majanduslik faktor – Ida-Euroopa madalad keskmised palgad kannustavad tarbijaid avastama erinevaid alternatiive ning Windows Phone´i nutitelefonide müüki regioonis ei ole vedanud kallima hinnaklassi mudelid. Microsofti tugev positsioon kohalikul PC-turul mängib samuti oma rolli. Samuti üritavad operaatorid toetada uusi turule tulijaid, seehulgas ka Windows Phone´i, et vähendada oma sõltuvust mõnest suuremast tootjast.

Kas usute, et Android on ka kolme aasta pärast sama populaarne? Kas lähitulevikus võiksid turul laineid lüüa mõned uued operatsioonisüsteemid?

Nutiseadmete ökosüsteem on pidevas arengus. Praegune iOSi ja Androidi kaksikmonopoliga turg võib olla viie aasta pärast hoopis teistsugune. Tarbijatele on oluline see, kui kasulik suudab seade neile olla. Nii kaua, kui telefon teeb seda, mida vaja, ei huvita suuremat osa inimestest see, millist operatsioonisüsteemi nende telefon kasutab. Praegu on Android tarbijate seas populaarne, kuna see vastab nende vajadustele. Windowsil pole sarnast turuosa nagu Androidil või iOSil, kuid paljude inimeste jaoks on ta perfektne operatsioonisüsteem. Praegu on horisondil Firefox ja Ubuntu, seega valikuvõimaluste üle ei saa kurta. Tarbijate kuulamine, oma minevikust õppimine ja muutustele avatud olek on nutiseadmete operatsioonisüsteemide juures võtmeküsimuseks.

Millist tulevikku ennustate Apple´ile? Kas ettevõte suudab kaotatud turuosa tagasi võita?

Me pigem ei kommenteeriks oma konkurentide tegevusi.

Nutitelefonid muutuvad üha suuremaks ja lähenevad mõõtmetelt tahvelarvutitele, kas hübriidid ehk nn phabletid vallutavad nutitelefonide turu?

Nutitelefonid arenevad iga päevaga. Enim müüdavad nutitelefonid muutuvad üha suuremaks, seda juba hetkeni, mil telefoni ning tahvelarvuti vahel on raske vahet teha. Phabletite all mõtlen ma nutitelefoni ja tahvelarvutite ristandit, mille ekraani diagonaal jääb tavaliselt viie ja 6,9 tolli vahele.

Mõned eksperdid ja tarbijad kahtlevad nende tulevikus, samas kui mõned leiavad, et tegu on väga mugavate seadmetega. Phabletid pakuvad tänu oma suuremale ekraanile tavalistest nutitelefonidest paremat professionaalset ja meelelahutuslikku mobiilsust. Sellegipoolest on suur ekraan ka seadme nõrkuseks, kuna paljudele tarbijatele seadme suured mõõdud ei sobi. Kuna selliste seadmete põhiliseks kasuks ei ole traditsiooniline suhtlus, vaid professionaalne või meelelahutuslik kasutus, areneb phabletite segment kindlasti edasi. Sellegipoolest tuleks meeles pidada, et nutitelefonid ja tahvelarvutid kõnetavad erinevat tüüpi tarbijaid ning suurem osa aega ei ole nad (nutitelefonid ja tahvelarvutid, toim) üksteisele konkurentideks. Seetõttu pean stsenaariumit, mille järgi phabletid võtavad üle nutitelefonide turu, üsna ebatõenäoliseks, kuna need seadmed täidavad tarbijate erinevaid vajadusi. Sellegipoolest, targad tootjad peaks hoidma oma tootevaliku piisavalt laiana.

Tippklassi nutitelefonide kasumimarginaalid on palju suuremad kui tagasihoidlikumate võimalustega odavama hinnaklassi nutitelefonide puhul, kas see ei vähenda ettevõtete huvi odavamate telefonide tootmise vastu?

Arenevad turud muutuvad nutitelefonide tootjatele üha olulisemaks, kuna seal on ruumi odavama ja keskklassi nutitelefonide müügiks. LG on alati üritanud pakkuda kvaliteetseid nutitelefone iga hinnaklassi jaoks, me ei jäta odavamate telefonide turgu katmata ainult sellepärast, et see on vähem kasumlik. Tegelikult esitleme me kolmandas kvartalis uut soodsat puuteekraaniga Androidi nutitelefoni, mis on loodud just hinnatundlikke tarbijaid silmas pidades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles