Kaupluste tööaegu reguleerib turg

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aardla Selveri avamine.
Aardla Selveri avamine. Foto: Selver

Kaubandus-tööstuskoja peadirektor Mait Palts on seisukohal, et kaupluste lahtiolekuaegade riiklik regulatsioon piiraks ettevõtlusvabadust. «Euroopas on pigem näha vastupidist suundumust, kus nn pühapäevaseid ostupäevi tekib juurde ja suuremad poed kipuvad üha sagedamini ka kauemaks lahti jääma.»

Riigikogu majanduskomisjoni reformierakondlasest liikme Arto Aasa sõnul oleks riigi sekkumine vaba konkurentsi moonutamine, mis tooks kaasa hoopis toiduainete hinna tõusu ja tarbija huvide kahjustamise.

Seda sisukohta jagavad ka Selver ja Eesti tarbijateühistute keskühistu. Samas avaldasid Rimi ja Maxima esindajad riiklikule regulatsioonile toetust, öeldes, et sellest võidaks nii tarbija kui ka ettevõtja.

Ametiühingute keskliidu juhi Peep Petersoni sõnul saaks poodide lahtiolekuaega reguleerida sektorisisese kokkuleppega – sellele peaks ühelt poolt alla kirjutama kaubandustöötajate ametiühing ja teiselt poolt firmade esindus ehk kaupmeeste liit.

«Küsimus ei ole ainult toiduainete hinnas või kaupmeeste marginaalides või meie tarbimisharjumustes,» ütles kaubandustöötajate ametiühingu juht Elle Pütsepp. «Ametiühing näeb hulga suuremat probleemi selles, et sektori 40 000 töötaja kvaliteetaeg on hiliste töötundide tõttu lühike.»

Kaupmeeste liidu juhi Marika Merilai sõnul Euroopas kaupluste lahtiolekuaegu riiklikult ei reguleerita. «Kaupluste lahtiolekuaegu reguleerib turg ja turu vajadused.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles