Soome võib esimese riigina maailmas saada rahva muudetud autorikaitseseaduse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piraatlus
Piraatlus Foto: SCANPIX

Soomest saab esimene riik maailmas, kus parlamendis pannakse hääletusele uus kodanike muudetud autorikaitseseadus, vahendab Torrentfreak.

Alates eelmisest aastast on Soomes võimalik kuue kuu jooksul 50 000 allkirja kokkusaamisel esitada parlamendile omapoolseid ettepanekuid seaduste muutmiseks.

Üheks saadetud ettepanekutest on senisest leebem autorikaitseseadus, mille esitamiseks vajalikud allikirjad saadi kokku vaid kaks päeva enne tähtaega.

Ettepaneku järgi soovitakse vähendada autorikaitse seaduste rikkumisega seonduvaid karistusi, suurendada enda tarbeks koopiate tegemise õiguseid ning muuta ka näiteks plaadifirmade lepingutes olevaid ebaõiglaseid klausleid.

Failijagamist dekriminaliseeriva ettepaneku järgi lõpetataks ka autoriõiguste rikkumises kahtlustatavate inimeste kodude läbi otsimine ja internetitegevuse jälgimine, mõlemad tegevused on viimasel ajal tekitanud Soomes avalikku pahameelt.

Eelmisel aastal otsis Soome politsei läbi 9-aastase tüdruku kodu ning konfiskeeris väidetava illegaalse failijagamise tõttu tema sülearvuti.

Seadusemuudatus pannakse hääletusele ilmselt millalgi järgmise aasta alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles