Valitsus liigub koos rohelistega kütuseaktsiisi tõstmise poole

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Strandberg
Marek Strandberg Foto: Peeter Langovits.

Riigikogu arutab vähemusvalitsuse esitatud eelarvet ning selle kinnitamiseks otsib valitsusliit liitlasi opositsiooni seast. Roheliste toetushääl tähendab saastetasude ja kütuseaktsiisi tõstmist.


Eile kestis riigikogu istung hommikul kella kuueni, sest arutati ka riigieelarvet. Vähemusvalitsus pidi kindlasti leidma eelnõule toetuse, vahendas Reporter.ee.

Rohelised seda pakkusidki, aga sellel on kindel hind.

«Me oleme leppinud kokku laiema ühise tegevuse paketi. See puudutab ühte pidi loodusresssursside kasutustasude ja aktsiiside tõusu, mille arvelt ollakse täna valmsi käivitama roheliste poolt ka varem tutvustatud paketti, millega anda umbes 10 miljoni krooni eest tagatisi inimestele elamute ja kodude energiasäästlikuks renoveerimiseks,» ütles Marek Strandberg.

Roheliste toetuse hind on rahas mõõdetav. Tänavu tähendaks kütuseaktsiisi tõus, et bensiini- ja diislihinnale lisanduks 50-60 senti. Edaspidi võiks aga praegune umbes 6 kroonine aktsiis tõusta kuni 10 kroonini. Saastetasude ja maavarade kasutamine kallineks aga kordi.

«Tänasel päeval kokku lepitud põlevkivi esmane kaevandustasu tõus on nii väike, et see mõjutab võib-olla mõne sendi ulatuses elektrihinna kallinemist,» ütles Strandberg. «Mõne aasta jooksul peaks meie nägemuses põlevkivi kasutustasu tõusma umbes kaheksa korda ja andma signaali, et sellises mahus nii ebaefektiivselt põlevkivi kasutamine ei ole kindlasti ei ühiskonna ega majanduse huvides.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles