ERR: väiketalunikud ei jaksa maaostus suurtootjatega võistelda

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Traktor. Pilt on illustratiivne.
Traktor. Pilt on illustratiivne. Foto: Meelis Meilbaum

Eestimaa talunike ja väiketootjate suurim mure on seotud maa minekuga suurtootjate ja välismaalaste kätte, kuna väiketootjad ei suuda maaoksjonitel konkureerida.

Talupidajate keskliidu hinnangul ei soosi väiketalusid ka ministeeriumides kooskõlastusringil oleva riikliku maaelu arengukava investeeringute meetmed, mis eelistavad suurtootjaid, vahendab ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Väiketaluniku mure on muidugi maaprobleemid, sest vabad maad lähevad järjest ju kõik oksjonile, ei käi jõud üle, et seda osta,» rääkis Türi vallas asuva Jõeääre talu peremees Urmas Laks.

Eestimaa Talupidajate Keskliidu peadirektor Kaul Nurm ütles, et väiketalusid ei soosi ka ministeeriumides kooskõlastusringil oleva riikliku maaelu arengukava eelnõu, mille järgi peamised toetused hakkavad minema suurtootjatele, kes tegelikult seda ei vaja – suurtele osaühingutele, kelle omanikud on sageli välismaalased.

«Nii et selle tõttu tõepoolest talude areng on praegu küsimärgi all,» ütles Nurm ja lisas, et võib öelda, et  kaalul on talude saatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles