EL plaanib lubada riigiabi tuumaenergiale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Leedu Visaginase tuumaelektrijaama sisemusse aastal 2009.
Vaade Leedu Visaginase tuumaelektrijaama sisemusse aastal 2009. Foto: Reuters

Euroopa Liit on koostanud kava riigiabi reeglite muutmiseks, et valitsustel oleks lihtsam tuumaenergiat doteerida – kostitades kontinenti potentsiaalsete poliitiliste pahandustega.

Tehes üldiste riigiabi piirangute osas erandi kõikidele tuumaprojektidele – teatud tingimustel – pakub ELi konkurentsikomisjon küll kergendust Suurbritanniale ja Prantsusmaale, kuid vallandab vihameele Saksamaal ja Austrias.

Komisjon tahtis tegelikult oodata oma ettepaneku avalikustamisega hilissügiseni – kuniks Saksa üldvalimised ühele poole saavad.

Saksamaal valitseb teatavasti tohutu vastuseis tuumaenergiale.

Kummatigi sattus Financial Timesi valdusse energia-abi juhtiste mustand, millest võib lugeda, et tuumaenergiale toetuse taotlemine muutub liikmesriikide jaoks üsna igapäevaseks ja rutiinseks toiminguks.

Juba praegu võivad tuumaettevõtted «üksikjuhtumite kaupa» riigiabi reeglite vallas erandeid taotleda.

Uute ettepanekute valguses lubataks riigiabi projektidele «turutõrgete» (ingl. k. market failure) korral.

Tingimuseks on, et asi tuleb korraldada tähtajaga varustatud mehhanismi abil ega tohi pakkuda enamat kui «mõistlikku kasumit.»

Britannias on uudis teretulnud: valitsus pakub parajasti igat masti toetusmehhanisme meelitamaks erasektorit ehitama tervet uute reaktorite põlvkonda.

Samal ajal peab Prantsuse energiahiid EDF Briti rahandusministeeriumiga läbirääkimisi reaktori ehituse finantseerimiseks Edela-Inglismaale Hinkley Point’i.

Saksa kantsler Angela Merkel ütles aga reedel, et toetab oma rahva vastuseisu tuumaenergiat soosivatele muutustele riigiabi reeglites.

Saksamaa otsustas pärast Jaapani Fukushima tuumakatastroofi teha tuumaprogrammiga aastaks 2022 lõpparve.

Komisjoni-siseselt võib ettepaneku vastu hakata võitlema sakslasest energiavolinik Günther Oettinger.

Konkurentsivoliniku Joaquín Almunia pressiesindaja sõnutsi on paberi näol tegemist «avalikke konsultatsioone ettevalmistava dokumendiga».

Pressiesindaja tunnistas, et dokument taheti avalikustada alles pärast septembrikuiseid Saksa valimisi.

Ta selgitas, et muutuste mõte on tuua selgust ELi reeglitesse, mitte kergendada tööstusharu doteerimist.

«Euroopa Komisjon ei taha mingil moel julgustada tuumaenergia doteerimist,» ütles ta. «Samas on selge, et mõned liikmesriigid soovivad tuumaenergiat doteerida.»

Lekkinud dokumenti lugedes selgub, et abi tohiks anda üksnes «tõelist konkurentsi tagava pakkumisprotsessi» kaudu.

Ühtlasi tuleks riigiabi kindlasti korraldada nii, et kui turutingimused muutuvad, saaks firmadelt «üleliigse abiraha [mingisuguse] tagastamismehhanismi» abil kätte.

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles