Ärimees jättis eliitrajooni elektrita

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heldri elurajooni viiv tee Viimsis kuulub Margus Valdese firmale Morrison Invest ja ärimees pressib selle abil raha välja.
Heldri elurajooni viiv tee Viimsis kuulub Margus Valdese firmale Morrison Invest ja ärimees pressib selle abil raha välja. Foto: Mihkel Maripuu

Jõhkra käitumise poolest tuntud kinnisvaraärimehe Margus Valdese järjekordne temp viis eile elektri Viimsis asuvalt Heldri elurajoonilt.


Mainekas piirkonnas Viimsi poolsaarel asuva Heldri elurajooni peredel kustusid tuled ja hakkasid külmikud sulama eile keskpäeval, ehkki enamik neist on tasunud korralikult elektriarveid.

Põhjuseks polnud alajaama rike või viga saanud elektrikaabel, vaid elanike peamine kirstunael, neid varemgi terroriseerinud kinnisvaraärimehe Valdese firma Morrison Invest.
Morrison on tavatult saanud elurajoonis ka elektri võrguteenuse pakkujaks, müües sisuliselt edasi Fortumilt ostetud elektrit.

Ehkki firma peremees Valdes on nõudnud elanikelt elektrivõrguga liitumise eest hiiglaslikke kuuekohalisi summasid ning ka Eesti kalleimat elektrihinda, on Morrison jätnud Fortumile mitme kuu eest maksmata.

See saigi põhjuseks, miks Fortum eile Morrisonil juhtme tagant tõmbas. Elektriühendus taastus küll mõne tunni jooksul, kuid selle toeks on vaid Morrison Investi lubadus tasuda võlg järgmise nädala jooksul.

2007. aastal võttis energiaturu inspektsioon Morrison Investilt võrguteenuse osutaja õigused ja andis need Fortumile. See tähendanuks ka kohaliku elektrivõrgu üleandmist Fortum Elektrile. Morrison on asja kohtus vaidlustanud ning kahes kohtuastmes kaotanud, kuid kuni riigikohtu lahendini on elanikud sunnitult Morrisoni kliendid.

Konkurentsiamet, kellega energiaturu inspektsioon vahepeal on liidetud, kinnitas, et erimeelsuste tuum on hinnas, millega kohalik elektrivõrk Fortumile üle anda.

Fortum Elektri juht Märt Jemmer ütles, et nemad peavad seda eeskätt Morrisoni ja konkurentsiameti vaheliseks vaidluseks. «Kui kohus leiab, et energiaturu inspektsiooni otsus oli seaduspärane, saab Heldre olema Fortum Elektri piirkond,» sõnas ta.

Elektrita jätmine on vaid üks nüanss pikas kurbloos. Ajakirjandus on varem paljastanud, kuidas Morrison on kohalikule elanikule kirjutanud aia ja sõidutee vahelise ala korrastamise eest ligi 150 000-krooniseid arveid.

Ehkki krundid on elanike omad, on Valdes kruntidele viiva juurdepääsutee vormistanud «Heldri transpordimaa» kinnistuks, kus on Morrisoni loata keelatud nii kaevetööd, ehitusmaterjalide vedu (autodele on kehtestatud seitsme tonnine massipiirang) kui ka parkimine üle 48 tunni.

Kaeveloa saamise eest on elanikelt küsitud 7000 krooni, ehitusmaterjalide veo loa eest ligi 12 000 krooni.

Postimehe andmeil on Valdes, keda Morrisoni teatel polevat võimalik kätte saada, teavitanud kohalikke elanikke ka tasulise tõkkepuu paigaldamisest rajooni ainsale sissesõiduteele.

Ühekordse sisenemise eest tahab ärikas kasseerida 100 krooni, kuukaardi eest ligi 2000 krooni. Valdese käekirjast annab aimu seegi, et kohalikud keeldusid ajakirjandusega suhtlemast, sest Valdes olla mitmeid neist ähvardanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles